Analiza Vanity Fair arata ca toate aceste orase au fost vizitate de mari companii farmaceutice care cautau oameni dispusi sa se supuna unor teste clinice pentru noi medicamente. Acestea erau apoi prezentate drept sigure in fata agentiei guvernamentale de protectie a consumatorului din Statele Unite (FDA).

Multe din teste au loc si astazi, cu predilectie in orasele sarace, cu oameni analfabeti, unde multi trec o cruce in loc de semnatura. In Romania, au fost realizate 876 de testari, iar in Ucraina 586. Rusia este una dintre campioanele listei prezentate de Vanity Fair cu 1.500 de testari.

La Iasi, reprezentanti ai companiei GlaxoSmithKline au fost pentru a testa Avandia - un medicament destinat bolnavilor de diabet. De asemenea, in cautare de “cobai”, alti reprezentanti ai gigantului farma au trecut prin Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova si Timisoara, dar si in orase din Slovacia, Bulgaria, Polonia sau chiar Franta.

Ingrijorator este faptul ca o parte din testari au fost efectuate inainte ca agentia guvernamentala de protectie a consumatorului din SUA sa declare medicamentul sigur pentru utilizare.

Avandia s-a vandut bine, insa au aparut si reactii adverse, ca de exemplu leziuni hepatice sau fracturi osoase. Doar anul trecut, un institut non-profit pentru cercetare in medicina, impreuna cu FDA, a legat moartea a peste 1.350 de oameni de Avandia.