"In functie de energo intensivitatea intreprinderilor prevazute la alin. (2), beneficiarii vor plati urmatoarele procente din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%, 40% in cazul unei electro intensitati de 10-20% si 60% in cazul unei electro intensitati de 5-10%", se arata intr-un proiect de hotarare de guvern.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica dupa primirea avizului Comisiei Europene.

"Mentinerea competitivitatii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul Romaniei deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat si locurile de munca create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numara: punerea in aplicare a unor masuri de crestere a eficientei energetice; mentinerea locurilor de munca pe durata schemei; incheierea de parteneriate cu institutiile de invatamant pentru cresterea pregatirii profesionale si atragerea de personal calificat. Este important sa cream conditiile pastrarii activitatii industriei locale si, mai mult, sa avem perspectiva pregatirii fortei de munca calificate", a declarat intr-un comunicat ministrul Economiei, Constantin Nita.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul asprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

"Incepand cu anul 2011, consumatorii finali s-au confruntat cu costuri in crestere ale energiei electrice. Consecintele acestor cresteri de preturi sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali energointensivi, periclitandu-le competitivitatea pe piata interna europeana si, mai ales, afectandu-le pozitia pe piata concurentiala mondiala", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Cresterea costurilor cu energia electrica ca urmare a sistemului de sprijin al energiei regenerabile prin certificate verzi are impact semnificativ asupra preturilor produselor industriale si, implicit, asupra competitivitatii industriei energointensive.

"Avand in vedere cele de mai sus,apreciem ca impactul asupra competitivitatii industriei energointensive duce la cresterea riscului de relocare a unor companii energointensive, risc care induce efecte negative atat in plan social, cat si in intreaga economie nationala. Totodata subventia pentru sursele regenerabile de energie scade competitivitatea firmelor din Romania fata de cele din afara UE, care nu au in structura de costuri subventia pentru energie regenerabila", se spune in nota de fundamentare.

Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul de energie. In acelasi timp este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane.