Fata de aprilie 2011, productia industriala s-a contractat cu 3,1%, atat in serie bruta, cat si ajustata la numarul de zile lucratoare, relateaza Portfolio. 

In perioada ianuarie-aprilie, productia industriala a scazut cu 0,8%. 

Toata lumea se astepta ca uzina Mercedes, care a inceput sa produca in trimestrul al doilea, sa aiba un efect pozitiv asupra productiei industriale. 

Trimestrul al doilea nu a inceput bine, ceea ce poate sugera, avand in vedere evolutia slaba a PIB in primul trimestru, ca economia Ungariei poate intra oficial in recesiune.

"Contributia pozitiva a fabricii Mercedes nu va fi suficienta pentru a compensa declinul productiei de echipamente de telecomunicatii si aparatura electronica de consum, legata de asamblarea de telefoane mobile si televizoare", a declarat Gergely Suppan, analist la Takarekbank. 

Acesta a adaugat ca uzina va ajunge treptat la capacitate maxima, astfel ca efectul pozitiv asupra productiei industriale va creste in lunile urmatoare. 

Pe de alta parte, mediul economic european a devenit extrem de nesigur, astfel ca pe termen scurt este de asteptat o scadere a cererii externe, iar dinamica productiei industriale va fi cu mult sub asteptari, a adaugat analistul. 

Mercedes-Benz a inaugurat la sfarsitul lunii martie o fabrica in Ungaria, prima unitate de productie infiintata de compania germana in ultimii 15 ani.

Sursa: Mediafax