"Ministerul Finantelor Publice, atat ministrul Finantelor Publice, cat si ministrul delegat pentru Buget au avizat favorabil proiectul de lege, cu o observatie, o nota, preluata in textul aprobat de Guvern. Nota prevedea introducerea unui alineat cu urmatorul continut: prevederile prezentei legi referitoare la nivelul redeventei se armonizeaza cu legislatia cadru privind redeventele in vigoare pe perioada proiectului", a spus Voinea, citat de Mediafax.

El a precizat ca aceasta prevedere referitoare la redeventa a fost introdusa pentru a face posibile modificari ulterioare ale nivelului redeventelor.

"Aceasta prevedere asigura, in cazul in care statul roman doreste sa modifice nivelul si regimul redeventei, nu doar pentru exploatarile miniere, permite deci completarea prevederilor legii cu posibile modificari ale redeventelor in viitor. Am avut aceasta initiativa intrucat in perioada urmatoare Romania trebuie sa reanalizeze nivelul si regimul redeventelor nu doar pentru minerit, in general pentru resurse naturale. Exista un proces de elaborare a unei noi legislatii in domeniu", a spus Voinea.

El a mai spus ca proiectul aduce beneficii din punct de vedere bugetar.

"Romania, din 2007, nu mai incaseaza redevente pentru aur, pentru ca nu mai extrage aur. Orice in plus e binevenit la buget. Sunt venituri directe din forta de munca - 2.300 de oameni la momentul de varf, 900 in faza de operare, impozite aferente, venituri din CAS, impozit pe venit, sanatate", a spus Voinea.

El a fost intrebat de membrii Comisiei care este previziunea bugetara fata de acest proiect.

"Din punct de vedere al redeventei, in functie de pretul pe piata internationala al unciei, previziunea conservatoare, la un pret de 900 de dolari, e de redeventa incasata de stat pe intreaga durata de 400 de milioane de dolari. La pret mai mare, de 1.200, previzunea e de 600 milioane de dolari. Fata de nivelul actual, care e zero, acesta e un plus", a spus Voinea.