Am luat în calcul în elaborarea programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. De aceea, prin acest program am majorat cantităţile ce trebuie stocate - apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune. În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a afirmat Petcu, citat de News.ro.

Ministrul consideră, că, deşi consumul de gaz din România a scăzut pentru că au dispărut unii mari consumatori, anul acesta, Guvernul a înmagazinat cu 1,6% mai mult.

”Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze. Răspunsul este simplu: Da, ne ajung!”, a afirmat Petcu.

El a atras atenţia că în spaţiul public au apărut o serie de declaraţii alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze.

Mă mir că în 2017 există oameni care se declară îngroziţi de acest lucru. Totuşi, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus că România este ţara cu cea mai scăzută dependenţă de importuri din regiune şi îşi poate asigura singură aproape întreg consumul”, a afirmat ministrul.

Petcu a atras atenţia că tehnic vorbind, România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi.

Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din producţia curentă şi din înmagazinare, sunt mai mult decât suficiente”, a spus Petcu.

Totuşi, Petcu a atras atenţia că există şi perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive, caz în care consumul creşte şi poate ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. În acest caz, România este nevoită să importe gaze, iar furnizorii interni au anunţat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii, potrivit lui Petcu.