"Convergenta preturilor gazelor naturale s-a realizat. Nu mai este nevoie sa facem cresteri de preturi pentru industrie, asa cum erau angajamentele anterioare. Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publica, pretul final al gazelor naturale nu va mai creste, existand chiar premise ca sa scada in urmatoarele luni", a declarat Nicolescu intr-un comunicat.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma sa se incheie in 1 octombrie 2014, iar pentru consumatorii casnici in 1 octombrie 2018.

Pentru dinamizarea pietei si cresterea transparentei, Departamentul pentru Energie propune pentru o perioada determinata, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2018, ca producatorii de gaze naturale sa fie obligati sa tranzactioneze transparent, nediscriminatoriu si centralizat un anumit volum de gaze naturale, care va fi stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

"Aceasta obligatie va fi aplicata, in perioada 1 martie 2015 – 31 decembrie 2018, si furnizorilor de gaze naturale, atat pentru gazele naturale din intern, cat si pentru cele din import", potrivit comunicatului Departamentului pentru Energie.

Totodata, Departamentul pentru Energie propune ca pentru consumatorii noncasnici sa fie stabilita o perioada tranzitorie de opt luni, necesara incheierii intr-o maniera competitiva a unor noi contracte de furnizare.

Acest pachet de propuneri, inclus intr-un proiect de ordonanta de urgenta, va fi lansat vineri in dezbatere publica.

Departamentul pentru Energie considera, in baza datelor furnizate de ANRE, ca, in privinta consumatorilor noncasnici, s-a realizat convergenta de preturi intre pretul intern si cel de import, agreata de statul roman cu institutiile financiare internationale.

"In consecinta, pentru consumatorii noncasnici, nu credem ca se mai impune nicio marire de tarife aferenta calendarului stabilit. Departamentul pentru Energie solicita ANRE sa finalizeze cat mai repede posibil procesul de revizuire a Codului retelei pentru o mai buna functionare a pietei", se precizeaza in comunicat.

Romania s-a obligat fata de CE si FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate si gaze. Aceste procese se desfasoara separat pentru populatie si industrie. La sfarsitul anului trecut s-a incheiat dereglementarea pretului electricitatii pentru industrie. Pentru populatie, dereglementarea este programata sa se incheie in 2018.

Potrivit Mediafax, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara in ianuarie ca dereglementarea pretului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea incheia mai devreme fata de termenul agreat cu FMI, luna octombrie, avand in vedere estimarile privind scaderea pretului si a volumului gazelor importate.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Potrivit calendarului de dereglementare, pretul platit de companii pentru gazele din productia Romaniei va trebui sa fie acelasi cu cel de import. Deocamdata, pretul gazelor romanesti este cu 40% mai mic decat cel de import. Importurile au reprezentat anul trecut aproximativ 20% din consumul de gaze al Romaniei.