“In momentul de fata, din cauza zilelor cu temperaturi foarte scazute, solicitarea furnizorilor de gaze din Romania in cursul zilei de ieri de a li se accepta inca unul-doua milioane de metri cubi in plus fata de cantitatile alocate nu a primit acceptul partenerului rus, respectiv a Gazprom, si in consecinta avem o reducere a importurilor de gaze pana la 8,9 milioane de metri cubi pe zi", a declarat Iulian Iancu intr-un interviu acordat marti pentru incont.ro si PRO TV.

In replica, Ministerul Economiei a dezmintit spusele deputatului si a anuntat ca furnizarea gazelor naturale catre consumatori se desfasoara in conditii de normalitate si ca, totodata, contractul cu intermediarii impusi de Gazprom prevede furnizarea unei cantitati minime de 8, 9 milioane de metri cubi pe zi.

Deputatul PSD sustine insa ca reducerea livrarilor de gaze din import pana la 8,9 milioane de metri cubi se va traduce mai departe in scumpiri, care vor trebui sa fie suportate de consumatori.

"In mod normal, acest lucru se traduce printr-o crestere a costurilor producatorilor de energie, ei aveau contracte pentru gaze naturale, daca acum apeleaza la pacura atunci vor avea un cost suplimentar, acest cost suplimentar se transfera consumatorului, pentru ca ELCEN apeleaza la credite, creditele in aceste conditii sunt foarte scumpe”, a explicat deputatul PSD.

ELCEN, numita si Electrocentrale Bucuresti, este cel mai mare producator de energie termica din Romania si unul dintre cei mai mari generatori si de energie electrica. ELCEN Bucuresti este o societatea controlata de stat prin intermediul Ministerului Economiei, condus de Adriean Videanu, asa cum aratam si mai sus.

Deputatul Iulian Iancu mai sustine ca furnizorii de gaze naturale mai au stocuri doar pentru 4-5 zile. 

In schimb, Ministerul Economiei precizeaza insa ca, in baza informatiilor primite de la Dispeceratul national de gaze, nivelul surselor de gaze nationale pentru marti, 9 februarie, este de 63, 1 milioane metri cubi, din care 32, 2 milioane metri cubi productie interna, 22 milioane extractie de gaze din depozite si  8,9 milioane de metri cubi din import.
 
"Am fost notificati de partea rusa ca in urmatoarele zile vom primi o cantitate de 8,9 milioane metri cubi pe zi de gaze naturale. Presiunile in reteaua de transport inregistreaza valori normale care asigura alimentarea in conditii de siguranta a tuturor consumatorilor", se arata in comunicatul ministerului.
  
“In mod normal, in aceasta iarna, daca am fi avut o prognoza corecta si respectiv un contract corect de import al gazelor naturale, nu ar fi trebuit sa avem nici un fel de diminuari ale consumului de gaze si cu atat mai putin vreo intrerupere la vreunul din consumatorii din Romania”, mai crede Iulian Iancu.

El a mai spus ca transportatorul de gaze Transgaz a fost pus intr-o situatie extrem de delicata” pentru ca “iata, este pentru a doua oara in aceasta iarna pus in situatii extreme de a decide, prin manevre tehnice extreme, ce anume trebuie sa reduca, ce consumatori trebuie in final sa isi diminueze consumul de gaze”.

Oficialii Transgaz nu au putut fi contactati pentru lamuriri pana la ora transmiterii acestei stiri.

Reamintim ca autoritatile au instituit, in perioada 25-29 ianaurie, stare de urgenta in aprovizionarea cu gaze naturale, din cauza temperaturilor scazute. In aceasta perioada, furnizarea de gaze catre unele companii a fost oprita, iar producatorii de energie termica au trecut la utilizarea combustibililor alternativi.

Cosul de gaze consumate in Romania se compune din hidrocarburi din productia interna si din gaze din import. Structura amestecului de gaze naturale aprobat de ANRE pentru luna ianuarie 2010 era de 77,5% gaze naturale de provenienta interna (productie interna si depozite) si 22,5% gaze naturale din import (curent si depozite).

Anul acesta, gazele s-ar putea scumpi cu 5%, potrivit  prognozei privind inflatia realizata de BNR pentru anul 2010.