"În port există o cantitate mare de azotat de amoniu, dar care este contractat şi urmează să fie transportat către destinaţie. În ceea ce priveşte regimul de securitate în jurul depozitelor în care se află astfel de substanţe, sunt reguli stricte, prevăzute la nivel european, şi care, din toate informaţiile pe care le-am cules, sunt respectate. Am vorbit atât la nivelul Ministerului de Interne, cât şi la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a mă asigura că totul este în regulă şi sunt luate toate măsurile", a spus Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a anunţat că aproximativ 26.000 de tone de azotat de amoniu se află depozitate în această perioadă în Portul Constanţa.

Azotatul de amoniu este folosit preponderent în industria producerii de îngrăşăminte chimice, iar depozitarea se face în condiţii speciale ferit de foc, în cantităţi limitate în funcţie de concentraţia de azot, culoare de acces între stive, ferit de materiale incompatibile (combustibili, lubrifianţi, pulberi metalice).

Explozia uriaşă care a devastat săptămâna trecută cartiere din capitala libaneză Beirut s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii, relatează AFP.

Explozia din portul Beirut a fost provocată de un incendiu declanşat într-un depozit în care erau stocate 2.750 de tone de azotat de amoniu.