Zacamantul natural de titei si gaze a fost descoperit in perimetrul Istria, cea mai bogata zona din platforma continentala a Romaniei, de unde compania Petrom extrage deja aproximativ 700 de mii de tone de petrol anual.

Sonda de explorare Marina 1, care a gasit zacamantul, se afla la 60 de km de tarm, iar adancimea de extragere este de 2150 de metri. Potrivit specialistilor, aceste resurse ne-ar aduce un plus de aproximativ 200.000 de tone de petrol pe an.

In cazul in care cele mai optimiste previziuni ale specialistilor s-ar confirma, o sonda din aceasta zona ar produce intr-o singura zi carburant suficient pentru a umple rezervoarele a peste 3800 de masini. De altfel si statul ar avea de castigat. Numai din redevente ar incasa peste 2 milioane de euro.

Potrivit expertilor, redeventele la noi sunt insa mici in comparatie cu cele percepute de alte tari: de la 3,5% pana la 13,5 la suta din valoarea petrolului extras, in functie de zacamant. In Franta urca pana la 30%.

"Marea Neagra are un potential mare. Este un perimetru bogat. Nu stiu daca redeventele sunt mici. La inceputul anului viitor va fi adoptat un pachet de legi. Redeventele nu vor scadea", spune Gheorghe Dutu, presedintele ANRM.

Petrom a anuntat ca pentru explorarea noului zacamant a cheltuit aproape 20 de milioane de euro. Compania plateste statului roman redevente in valoare de 180 de milioane de euro pentru toate resursele pe care le exploateaza.

"Marea Neagra este o zona foarte importanta pentru OMV Petrom, o zona in care exista in continuare potential pentru noi descoperiri. In prezent, productia din zona de mica adancime a Marii Negre reprezinta circa 18% din productia totala de hidrocarburi a companiei in Romania", a declarat in comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare si Productie.