Ludovic Orban se află joi într-o vizită în judeţul Constanţa, iar primul obiectiv a fost CNE Cernavodă. La finalul vizitei, Orban a afirmat că Guvernul are în plan retehnologizarea Reactorului 1 şi investiţia în reactoarele 3 şi 4. 

Pentru Centrala Nucleară avem planuri mari, obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea Reactorului 1, de asemenea, investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4. De la instalarea Guvernului nostru, există o schimbare de abordare, vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euro-atlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României. În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatat să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România”, a afirmat Orban, potrivit News.ro.

El a precizat că este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere pentru realizarea de tritiu şi în mod evident este de mare interes şi utilizarea izotopului cobalt 60, un produs extrem de util şi de căutat care poate să genereze avantaje economice pentru România.

Orban a apreciat rezultatele conducerii CNE Cernvoadă care a scăzut costurile cu 10% şi a crescut profitul.

“Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor în special pe posturile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi în aceste condiţii şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9 mii şi ceva la 14 şi ceva. Guvernul tratează cu deosebită seriozitate CNE Cernavodă şi investiţiile care trebuie realizate aici la Cernavodă”, a explicat premierul.

Întrebat dacă termenul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 rămâne 2030, Ludovic Orban a afirmat: “Gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi cu siguranţă termenul 2030 e un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactorului 3 şi 4”.

Secretarului de stat din Ministerul Economiei, Dan Drăgan, anunța recent că reactorul 3 de la centrala nucleară din Cernavodă este prevăzut a fi realizat până în anul 2030, iar reactorul 4 după această dată, potrivit noii Strategii energetice a României.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de coordonare strategică pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial.

Comitetul va fi condus de ministrul Economiei, Virgil Popescu. Din componenţa organismului consultativ mai fac parte Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.

Obiectivele principale ale Comitetului sunt analiza, cristalizarea şi fundamentarea deciziilor strategice şi a măsurilor necesare pentru implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

În prezent, în România, energia nucleară asigură aproximativ 18% din necesarul de energie electrică şi 33% din totalul electricităţii cu emisii reduse de carbon. Industria nucleară orizontală din România asigură 11.000 locuri de muncă, număr ce ar putea creşte la 19.000 în contextul demarării unor noi proiecte nucleare, generând o cifră de afaceri de 590 milioane euro.