Prima turbina de la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian continental din Europa, a fost pusa in functiune in iunie 2010, iar ultima in dimineata zilei de joi, se arata intr-un comunicat al CEZ. 

"In ultima faza de finalizare a constructiei parcului, am lucrat intens si am conectat pana la patru turbine pe saptamana. Acest parc eolian este una dintre cele mai bune investitii ale noastre si unul dintre cele mai importante proiecte de acest tip la nivel mondial", a declarat Tomáš Pleskač, directorul diviziei Diviziei distributie si achizitii externe a grupului. 

De la punerea in functiune a primei turbine, parcul eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrica. 

Parcul eolian Fantanele-Cogealac este situat in Dobrogea, la 17 kilometri de Marea Neagra. Turbinele de 2,5 megawati si cu o inaltime de 100 de metri au fost instalate pe o suprafata de 12/6 kilometri. 

Investitia totala a CEZ in acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti). Cu toate acestea, rata de rentabilitate a investitiei este mare in acest caz, astfel ca in primele noua luni din acest an parcul a contribuit cu un miliard de coroane cehesti la rezultatele financiare totale ale grupului CEZ.