Europarlamentarii au adoptat, in sesiunea de la Strasbourg, mai multe amendamente la legislatia europeana existenta, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului in cazul activitatilor de explorare si extractie pentru hidrocarburile neconventionale. Totodata, eurodeputatii au propus si masuri de combatere a conflictelor de interese si de asigurare a informarii si consultarii publicului.

"Revizuim aceasta legislatie cheie pentru a o alinia noilor prioritati ale Europei. (...) Fracturarea hidraulica suscita ingrijorari. Am prevazut criterii clare pentru a evita conflictele de interese si pentru ca publicul sa fie implicat", a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE). Propunerea sa a fost votata de 332 de europarlamentari, astfel ca Zanoni a obtinut mandat de negociere cu Consiliul pentru revizuirea Directivei privind studiile de impact asupra mediului (EIA).

Documentul se aplica atat proiectelor publice, cat si celor private.

Legislatia actuala priveste proiectele pentru gazele naturale care extrag cel putin 500.000 de metri cubi pe zi. In conditiile in care randamentul pentru forajul de gaz de sist este adeseori inferior, deoarece este realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatari nu sunt supuse evaluarilor de impact. Deputatii vor ca aceste evaluari sa fie obligatorii si, in cazul gazelor de sist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconventionale extrase.

Propunerea include masuri de combatere a conflictelor de interese intre contractanti si persoanele care realizeaza studiile. Amendamentele eurodeputatilor cer ca expertii sa aiba competenta tehnica necesara pentru realizarea studiilor. Ei trebuie sa fie independenti, atat in raport cu contractantul, cat si cu autoritatile.

De asemenea, deputatii propun si masuri care sa asigure informarea si consultarea publicului.