Vezi AICI mai mult despre planurile Petrom de a se transforma in complex energetic!

Petrom va intra astfel pe piata energiei eoliene, dupa cumpararea firmei Wind Power Park.

De altfel, compania petroliera a anuntat joi printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ca investitiile totale bugetate pentru acest proiect sunt de 100 milioane de euro si includ atat pretul de achizitie, cat si fondurile pentru dezvoltare.

Wind Power Park detine in Dobrogea un proiect de generare de electricitate din surse eoliene pentru care au fost obtinute toate autorizatiile, cu o capacitate proiectata de circa 45 megawati (MW), potrivit Petrom.

Conform datelor companiei de stat de transport electricitate - Transelectrica, proiectul Wind Power Park de 45 MW este situat in comuna Dorobantu din judetul Constanta si are statia de racord Harsova – Medgidia Nord. 

Pentru respectivul proiect exista un contract de racordare cu Enel Dobrogea incheiat la data de 29.07.2009.

Compania petroliera estimeaza ca va incepe constructia parcului eolian chiar din acest an si ca ar putea intra in productie chiar la jumatatea anului 2011. 

De altfel, Petrom a inceput anul trecut si constructia unei centrale pe gaze naturale la Petrobrazi de 500 MW, a carei punere in functiune este asteptata in a doua parte a anului viitor. Centrala in cauza va permite companiei petroliere sa-si asigure atat consumul propriu, cat si sa devina un vanzator de electricitate si poate chiar un exportator.

"Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze, cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative, Petrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica", a declarat, in comunicat, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Proiectul, achizitionat de Petrom, va fi echipat cu turbine Vestas-V90, pentru care au fost incheiate deja contracte de achizitie. Avand in vedere potentialul ridicat al zonei, Petrom evalueaza posibilitatea de a extinde capacitatea proiectului la 54 MW.
 
"In conditiile unei cereri de electricitate in crestere pe termen lung si al rolului din ce in ce mai important al electricitatii - avand in vedere ca nu este generatoare de CO2, strategia noastra in acest domeniu vizeaza un portofoliu echilibrat de proiecte, atat din surse conventionale, cum ar fi gazele naturale, dar si din surse alternative. Pentru acest proiect vom investi circa 100 milioane de euro, buget care include atat achizitia, cat si dezvoltarea", a declarat, la randul sau, Gerald Kappes, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru Gaze, Energie si Produse Chimice.

Certificatele verzi rezultate alocate productiei de energie din acest parc eolian vor fi utilizate in principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrica al companiei, de aproximativ un TWh pe an, urmand ca diferenta sa fie comercializata pe piata din Romania, conform reglementarilor in vigoare.

Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

Emanuel Muntmark, supranumit "regele eolienelor" pentru ca este cel mai mare dezvoltator de parcuri de gen din tara noastra, este la o a doua astfel de tranzactie, dupa ce in urma cu cativa ani a vandut fondului de investitii in regenerabile Continental Wind Partners (CWP) aproape in intregime doua parcuri eoliene de 600 MW in Dobrogea.

Acestea au fost preluate ulterior de la CWP de catre cehii de la CEZ pentru suma de 315 milioane de euro, actiunile fiind cumparate astfel: 95% de la CWP si 5% de la familia Muntmark.