"Am vazut zilele trecute manifestatii sa marim salariile. Noi ne chinuim acum - si sper sa reusim, si vom reusi - sa salvam companiile si locurile de munca. Daca sefii de sindicat cred ca e nevoie sa ceara mariri de salarii, le marim si le inchidem! Eu nu cred ca asta isi doreste cineva si fac un apel la ratiune si la bun-simt din partea tuturor, pentru ca este vorba de zeci de mii locuri de munca, de familii si de o industrie strategica pentru Romania", a spus Ponta. 

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI si CE in actuala misiune de evaluare, cele doua institutii cerand cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia. 

In privinta acestora din urma, Fondul, Banca Mondiala si Comisia Europeana au cerut restructurarea "masiva si radicala", Guvernul fiind insa de parere ca o astfel de restructurare nu ar salva industria producatoare de energie pe baza de carbune si locurile de munca, ci, dimpotriva, ar diminua semnificativ importanta acestui sector in cativa ani in Romania.  El a precizat ca este nevoie de sprijin politic, inclusiv din partea opozitiei, pentru aceasta abordare, dar si de un management mai performant si intelegere din partea sindicatelor celor doua companii energetice, care ar trebui sa nu mai insiste pentru majorari salariale in actualul context financiar al companiilor.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul Romaniei si asigura pana la 30% din consumul intern de energie elctrica. Compania are aproape 19.000 de angajati. 

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit in 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel national.