"Guvernul va lua toate deciziile necesare pentru ca Romania sa fie independenta energetic. Cand vorbesc despre independenta noastra nationala, includ, de asemenea, si importantul nostru vecin care este Republica Moldova, care acum este aproape dependenta de importurile energetice din Rusia. Scopul nostru este sa asiguram necesarul de energie pentru consumul intern al ambelor tari", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a aratat ca, in prezent, in Marea Neagra, cele mai importante companii americane si europene fac cercetari legate de noi resurse, iar primele rezultate sunt foarte incurajatoare, Guvernul fiind gata sa sustina, prin legislatie interna si prin stabilitatea redeventelor, proiectele dezvoltate de aceste mari companii, precum Exxon, OMV- Petrom, Repsol.

"Cand vorbim de resursele neconventionale, toata Europa, noi, in primul rand ne referim direct la gazele de sist. De aceea, a fost o decizie dificila pentru ca, pe de-o parte, exista temeri legitime si rezonabile in ceea ce priveste mediul, si noi trebuie sa ne asiguram ca am luat toate masurile ca explorarile si apoi exploatarile se vor face cu respectarea celor mai inalte masuri de protectie a mediului, dar totodata, cred ca unele interesele economice nu lasa Romaniei si alte tari din zona sa aiba o resursa alternativa de gaze. Vreau sa spun ca nu este usor, nu este fara provocari, dar noi suntem pe directia cea buna si Guvernul si majoritatea parlamentara sustin ideea de avea resurse conventionale si neconventionale, pentru a fi capabili, in scurt timp, 3-4 ani, sa fim capabili sa acoperim consumul nostru intern, dar si sa asiguram necesarul Republicii Moldova", a spus Ponta.

El a amintit ca au inceput lucrarile la gazoductul catre Republica Moldova si a amintit de un alt proiect pe care il are in vedere, respectiv construirea unui cablul electric submarin catre Turcia, unul dintre partenerii strategici ai Romaniei din zona Marii Negre.

"Am inteles pe deplin ca, dupa un razboi cald care a avut loc la inceputul anului acesta, cu anexarea Crimeei, cu referendumul ilegal care a avut loc in estul Ucrainei, este rezonabil sa gindesti ca va veni razboiul rece odata cu vremea rece, cu iarna. si, atunci, avem nevoie de mai multe resurse, de alternative sigure la importurile din Rusia. Asta va face Guvernul, sa ramana orientat pro-vest, cu ideea unei dezvoltari democratice, in Moldova, Ucraina si alte state din est", a adaugat Ponta.

El a precizat din nou, ca si in urma cu o luna, ca Romania sustine incheierea acordului de liber schimb intre Europa si SUA (TTIP), aratand ca este nevoie de mai mult decat o uniune economica europeana si un spatiu de securitate comun Europa-SUA, si anume de o uniune economica transatlantica si de un spatiu de cooperare economica.