Potrivit OUG 114/2018, preţul gazelor de producţie internă urma să fie plafonat în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, însă Guvernul are în plan modificarea acestei ordonanţe în şedinţa de vineri.

Amânarea cu o lună a plafonării preţului gazelor nu era inclusă în proiectul de modificare a OUG 114/2018, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, întrucât măsurile din OUG 114/2018 încalcă directivele din sectorul gazelor naturale.

Comisia Europeană a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ", susţine Executivul comunitar.