Pretul mediu pentru petrolul Brent se va situa anul viitor la 74 dolari/baril, fata de o estimare anterioara de 82,5 dolari/baril. Cotatia medie pentru titeiul WTI este anticipata la 68,7 dolari/baril anul viitor si la 74,9 dolari/baril in 2016. 

Analistii ABN AMRO sunt cei mai optimisti, estimand un pret mediu al petrolului Brent de 85 dolari/baril in 2015, in timp ce expertii de la Nomisma Energia sunt cei mai pesimisti, cu un pret mediu de 59 dolari/baril. 

De la inceputul anului, petrolul Brent a inregistrat un pret mediu de 100,57 dolari/baril, iar petrolul WTI de 93,99 dolari/baril. 

Luni, petrolul Brent se tranzactiona la 62,12 dolari/baril, in urcare cu 0,74 dolari fata de inchiderea de vineri, in timp ce petrolul WTI a crescut cu 0,66 dolari, la 57,79 dolari/baril. 

Cotatiile petrolului au scazut semnificativ din iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului si a reducerii cererii, determinate de incetinirea cresterii economiei mondiale. 

In urma deciziei din noiembrie a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu reduce plafonul de productie al Organizatiei, scaderea pretului s-a accentuat, cotatiile coborand sub 60 dolari/baril, cel mai redus nivel din ultimii peste cinci ani. 

Analistii estimeaza ca declinul va continua si in prima jumatate a anului viitor. 

"Preturile vor fi mai mici, iar investitiile in gazele de sist, necesare pentru a pastra ritmul productiei, isi vor pierde din atractivitate", este de parere Carsten Fritsch, analist al Commerzbank. 

Insa nu toti analistii impartasesc opinia lui Fritsch.

In viziunea lui Vyanne Lai de la Banca Nationala a Australiei, productia de gaze de sist din SUA va fi foarte putin sau deloc afectata de decizia OPEC de a mentine neschimbat plafonul pentru membri organizatiei. 

"Intarzierea unui raspuns in ceea ce priveste productia de petrol din SUA sugereaza ca, in situatia actuala, doar proiectele de investitii marginale vor fi abandonate", a afirmat Vyanne Lai.