Aproape peste noapte, exoticele Insule Virgine Britanice s-au transformat intr-unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei. In 2012 exporturile de doar 80.000 de euro plasau paradisul fiscal pe locul 103 alaturi de Eritreea, Malawi, Bolivia sau Salvador . 

Anul trecut, insa, exporturile au crescut brusc cu 243.997,5% , iar Insulele au urcat pe locul 34 in topul destinatiilor de export , imediat sub Danemarca si peste Slovenia, Portugalia, Mexic sau Finlanda.

Potrivit datelor de la Statistica, Romania a vandut insulei din Caraibe vapoare in valoare de 195 de milioane de euro. Comenzile au continuat si in 2014 cu 69 de milioane in primele 5 luni. 

Anul trecut, Romania a exportat nave in valoare de 1 miliard de euro. Jumatate s-au dus in Norvegia tara unde exporturile noastre au crescut cu 50%.

Exporturile de cereale au crescut si ele cu aproape 50%. Graul , porumbul sau orzul romanesti au patruns pe piete exotice: jumatate in Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Arabia Saudita, Maroc sau chiar Mauritania si Coreea de Sud.

Au crescut si exporturile catre Rusia, Maroc, Brazilia si Mexic trase in sus de vanzarile de piese auto, motoare sau vagoane de tren.

Vanzarile de uleiuri minerale au adus cresteri ale exporturilor cu Togo, Gibraltar, Israel si Georgia. In total, Romania a exportat anul trecut produse in valoare de 49 de miliarde de euro, 40 la suta catre Germania, Franta si Italia.