Gazprom a beneficiat in primele trei luni ale acestui an de redresarea cererii si de preturile mari din Europa, cea mai mare piata a grupului, in functie de veniturile aduse grupului.

"Entuziasmul provocat de profitul record ar putea fi temperat de campania de cheltuieli a Gazprom. Au cheltuit deja jumatate din suma anticipata pentru intregul an", a spus Alexei Kokin, analist in domeniul petrolului si gazelor la compania UralSib Financial.

Cheltuielile de capital au urcat cu 82%, la 397 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari), astfel incat fluxul de capital a fost negativ cu 7 miliarde de ruble (echivalentul a 241 milioane de dolari).

Veniturile au crescut cu 38%, la 1.320 miliarde de ruble (45,57 miliarde dolari).

Gazprom ar putea majora in acest an investitiile cu 52%, la 1.240 miliarde de ruble (42,8 miliarde dolari), comparativ cu un plan initial, in conditiile in care construieste conducte si infrastructura, iar dezastrul provocat de cutremurul din martie in Japonia, inclusiv in industria energiei nucleare, a majorat cererea de gaze.

In noiembrie, conducerea Gazprom planificase reducerea cheltuielilor fata de 2010, anticipand stagnarea pietei.

Volumul vanzarilor in Europa si alte tari din afara fostei Uniuni Sovietice a avansat cu 12%, la 46,6 miliarde de metri cubi, in primele trei luni.

Livrarile catre Europa si Turcia ar putea atinge 158 miliarde metri cubi de gaze in acest an, iar veniturile din exporturi vor atinge probabil un nivel record, a delcarat in iunie directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Pretul mediu brut al gazelor vandute a urcat cu 17%, la 343 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, fata de primul trimestru al anului trecut.

Potrivit grupului, pretul mediu ar putea atinge in acest an 400 de dolari, comparativ cu 306 dolari in 2010.

Gazprom raporteaza rezultatele financiare potrivit standardelor internationale la cateva luni dupa grupurile Rosneft si Novatek.

Citeste si:

Se naste o alta moneda? Cel mai nou medicament care ar putea revigora Europa

Un business cu parfum de 1,2 milioane de euro. Ce flori sunt la mare cautare pe piata romaneasca