"Pe langa istoria indelungata, de peste 60 de ani, RAFO Onesti este si una dintre putinele rafinarii pe care tara le detine la acest moment, iar impactul acestei decizii este unul mult prea mare pentru a fi ignorat - de la importanta strategica nationala, pana la impactul industrial, geopolitic si social. Sa nu uitam ca un intreg oras s-a nascut in baza activitatii acestei rafinarii. Mai mult decat atat, din declaratiile unor fosti salariati ai RAFO, se pare ca starea utilajelor rafinariei este una foarte buna. In aceste conditii, compania Prospectiuni S.A., in calitate de actionar, isi exprima in mod ferm dezacordul privind hotararea Petrochemical Holding, va lua toate masurile necesare pentru a lupta impotriva sa si acuza aceasta decizie fara precedent ca fiind un act de sabotaj impotriva economiei nationale", a anuntat conducerea Prospectiuni, companie detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender. 

Rafinaria RAFO Onesti va fi vanduta la fier vechi, dupa ce firma care detine participatia majoritara, controlata de un cetatean rus, a votat miercuri in AGA o propunere in acest sens pe care a introdus-o pe ordinea de zi la inceputul lunii februarie. 

Terenul rafinariei urmeaza sa fie folosit ca platforma industriala pentru o serie de proiecte tehnice. 

"Se aproba imputernicirea directorului general al RAFO SA sa inceapa procedura de desfacere (vanzare) a activelor si utilajelor aferente ale companiei. Pretul de vanzare a activelor si a utilajelor se va stabili in baza preturilor utilajelor pe piata second-hand, dar nu poate fi mai mic decat pretul fierului vechi pe piata locala romaneasca in ziua semnarii contractelor de vanzare/cumparare a utilajelor", se arata in raportul cu decizia AGA transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti. 

Acest punct a fost aprobat cu votul actionarului majoritar, firma Petrochemical Holding din Viena, care l-a si introdus pe ordinea de zi la inceputul lunii februarie.

Voturile pentru exprimate reprezinta 96,51% din actiunile RAFO, participatie detinuta de Petrochemical Holding, controlata de cetateanul rus Iakov Goldovskiy. Restul de 3,48% apartine mai multor actionari.