"Principalul scop al modernizarii instalatiei a fost ajustarea tehnica pentru a procesa integral productia interna proprie de titei si va duce la cresterea ponderii de motorina in mixul de produse si imbunatatirea eficientei energetice", arata compania, intr-un comunicat. 

Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare si marketing, a declarat ca rafinariile din Romania produc benzina in exces fata de cerere, dar in cazul motorinei circa 30% din necesar provine din importuri. 

"Noua unitate este foarte importanta in procesul de modernizare a rafinariei, intrucat ne va permite sa imbunatatim mixul de produse, pentru a raspunde cererii de pe piata", a spus Morgan. 

Proiectul de modernizare a unitatii de distilare a titeiului fost initiat in 2009, iar punerea in functiune s-a derulat in cadrul opririi generale programate, care a inceput in luna mai 2012.

Morgan a afirmat ca aceasta a fost probabil "cea mai complexa operatiune" din istoria rafinariei. 

"Circa 4.500 de oameni din mai mult de 100 de companii, furnizori directi si subcontractori, au derulat circa 60 de proiecte pentru a finaliza cu succes, intr-un timp record, punerea in functiune a unitatii", a mai spus reprezentantul Petrom. 

Petrobrazi este singura unitate functionala de rafinare a petrolului din portofoliul OMV Petrom. 

Petrom are in derulare un program de investitii, pana in 2014, de 600 milioane euro la Petrobrazi, din care circa 400 milioane de euro au fost deja alocati.