Politicile de inchideri de mine din anii 1998-2007 au sistat activitatea la principalele zacaminte de uraniu din tara in Banat si Bihor. Dar Romania are inca suficiente rezerve exploatabile. Problema este ca nu exista o strategie energetica coerenta care sa ofere siguranta Companiei Nationale a Uraniului.

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: Mai grav aici este ca acest lucru s-a intamplat intr-o zona in care traditional am considerat-o ca zona in care asa ceva nu se poate intampla niciodata. Zona acoperita de cele mai multe rigori, sectorul nuclear, un sector extrem de sensibil.

In 1996 s-a dat drumul reactorului 1 si in 2007 al reactorului 2 la Cernavoda. Centrala nucleara avea nevoie de materie prima pe care o lua de la Compania Nationala a Uraniului. Asta pana anul trecut cand, in decembrie, contractul dintre Societatea Nationala Nuclearelectrica si CNU a fost reziliat.

Din 2009 exista o prevedere prin care pretul uraniului nu putea fi inregistrat in contabilitate mai mic decat pretul de productie. Si, desi pretul de extractie si transport era in jur de 200 de lei per kg, Compania Nationala a Uraniului a incercat sa fenteze ani de zile bugetul statului cu o suma de 1,94 de lei pe kilogram.

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.