Marea Neagra va fi tranzitata in curand de zeci de nave uriase pline cu gaz natural lichefiat. Toata povestea incepe insa in Azerbaidjan, de unde gazul este extras si transportat in stare lichida prin conducte pana in Georgia. De aici va ajunge pe vapoare pana in terminalul Constanta.

In Romania are loc procesul de vaporizare, iar gazul intra iar in conducte, de unde pleaca fie spre casele noastre, fie spre statele europene prin reteaua comuna pe care o avem cu Ungaria.

Pretul gazului va fi cu 10% mai mic fata de cel actual anunta autoritatile, adica de aproximativ 140 de euro pentru 1.000 de metri cubi. Cele trei tari partenere vor stabili in comun cat gaz poate sa foloseasca fiecare in parte.

In Portul Constanta ar putea ajunge 12 miliarde de metri cubi de gaz, aproape cat consumul Romaniei pe un an.

Romania, Georgia si Azerbaidjan au incheiat marti, la Bucuresti, acordul de transport al gazelor catre UE prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnection (AGRI).

Documentul a fost semnat de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, si ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

"Memorandumul semnat astazi este suportul pentru infiintarea unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti care sa faca studiul de fezabilitate. (...) Este prematur sa vorbim de costuri si de cantitatile care vor fi transportate", a declarat Videanu citat de Mediafax. Potrivit ministrului, firma va fi infiintata in urmatoarele luni.

Potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, proiectul este evaluat la 4-6 miliarde de euro. Discutiile dintre cele trei state au inceput in urma cu un an. "Este un proiect important pentru toate statele din jurul Marii Negre", a spus Aliyev.

Azerbaidjan a produs anul trecut 23,5 miliarde metri cubi de gaze si intentioneaza sa ajunga la o cantitate de 28,5 miliarde metri cubi de gaze. Azerbaidjan are de asemenea rezerve de 2.200 miliarde de metri cubi de gaze.

Romania consuma anual circa 15-16 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care circa 11 miliarde de metri cubi reprezinta productia interna.