Potrivit raportului CE Oltenia, in depozitele termo erau, in momentul intocmirii raportului, 366.000 tone, la directia miniera erau alte 401.900 tone, iar alte 48.400 tone carbune se aflau in navetele aflate in traseu.

„Diminuarea stocului la termocentrale provine din intarzieri in activitatea de descarcare generata de conditiile meteo nefavorabile, temperaturile scazute avand ca efect inghetarea carbunelui in vagoane, timpii de descarcare prelungindu-se cu perioada necesara pentru trecerea garniturilor de tren prin instalatiile de dezghet”, arata raportul producatorului de energie.

Documentul arata ca CE Oltenia functiona, la momentul redactarii raportului, la capacitate maxima, cu zece grupuri energetice, din care cate trei in functiune la Rovinari si Turceni si cate doua grupuri la Isalnita si Craiova II. Alte doua grupuri de la Sucursala Electrocentrale Turceni urmau sa devina disponibile pana vineri la ora 24.00.

Activitatea de incarcare, transport si descarcare a carbunelui „s-a realizat in conditii de iarna”, inregistrandu-se intarzieri din cauza ruperii sinelor, defectarii unei bande sau din cauza timpilor mari de descarcare, intrucat carbunele trebuia dezghetat, arata raportul.

In replica, Ministerul Energiei a venit cu precizari, in care arata ca stocurile prezentate au fost in conformitate cu cele raportate de Transelectrica in cadrul Comandamentului energetic de iarna de joi, unde s-au raportat „doar la cantitatile de carbune existente deja in depozitele din centrale si care pot fi utilizate imediat”.

"In legatura cu analiza prezentata ieri, in cadrul Sedintei de Guvern, de catre ministrul Energiei, Toma Petcu, privind stocurile de carbune existente in Complexul Energetic Oltenia, facem urmatoarele precizari: Stocurile prezentate au fost in conformitate cu cele raportate de Transelectrica in cadrul Comandamentului energetic de iarna, derulat ieri, 12 ianuarie 2017. Mentionam ca in cadrul Comandamentul analiza Dispecerului Energetic National se raporteaza doar la cantitatile de carbune existente deja in depozitele din centrale si care pot fi utilizate imediat”, arata Ministerul Energiei.

Potrivit ministerului, stocurile aflate in cariere nu sunt imediat disponibile intrucat „transportul in conditii de iarna dificila poate conduce la intarzieri si sincope” si nu sunt luate in calcul de Transelectrica in situatii exceptionale.

Ca atare, Sistemul Electroenergetic National se poate baza cu certitudine pentru o functionare fara intrerupere doar pe stocurile de circa 350.000 de tone de carbune existente in depozitele centralelor", mai arata Ministerul Energiei.

Joi, ministrul Toma Petcu a anuntat ca a cerut Corpului de control sa faca verificari la cele doua complexuri energetice, Oltenia si Hunedoara, precum si la ministerul pe care il gestioneaza pentru a vedea cum s-au facut pregatirile pentru iarna in conditiile in care s-a ajuns in situatia ”de a fi tot timpul la limita stocului de carbune, riscand chiar oprirea lor de multe ori”, acuzand Guvernul Ciolos de ”o proasta pregatire pentru iarna in prealabil”.

La randul sau, Complexul Energetic Oltenia a publicat pe 10 ianuarie un comunicat pe site-ul propriu in care anunta ca functioneaza, de la inceputul acestui an, cu o medie de circa opt grupuri energetice, ajungand la o putere medie orara de pana la 2.900 MW in perioadele zilei cu valori maxime ale consumului de energie. Oficialii companiei spun ca CEO acopera o cota de maximum 30% din productia de energie din Sistemul Energetic National si asigura servicii de sistem orare de circa 380 – 400 MW.

CE Oltenia arata ca dispune de suficient carbune pentru producerea de energie electrica necesara onorarii contractelor de vanzare energie perfectate si ”inclusiv pentru mentinerea stabilitatii SEN in aceasta perioada”.

Planul B: intreruperea exporturilor de electricitate, in caz de forta majora

Pe de alta parte, Transelectrica a notificat miercuri ministerele Energiei si Economiei ca Romania este in situatie iminenta de criza energetica, din cauza consumului-record. Guvernul a aprobat joi o Hotarare care permite intreruperea exporturilor si alte masuri in caz de forta majora

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o Hotarare care permite monopolului de stat Transelectrica sa ia mai multe masuri extreme, precum intreruperea exporturilor de energie, in caz de situatie extrema, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei si Economiei, care au fost notificate miercuri de catre Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National.

„Hotararea este o masura preventiva si temporara care poate fi aplicata doar in conditiile aparitiei unei situatii de criza pe piata de energie in perioada urmatoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) si doar daca este amenintata siguranta populatiei ori a Sistemului Electroenergetic”, a precizat Ministerul Energiei, intr-un comunicat.

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de energie electrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei si Autoritatea Natiionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea SEN".

Notificarea a fost argumentata de factori precum prognozele meteorologilor, care indica un nou interval de vreme severa in perioada imediat urmatoare (17 – 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrica inregistrat din cauza reducerii nivelului Dunarii, debitul acesteia atingand minim fara precedent in ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar si de scaderea rezervelor de apa din marile acumulari hidroenergetice ca urmare a utilizarii acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrica din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea inca din 6 ianuarie.

Romania inregistreaza in aceste zile consumuri mari de gaze naturale, de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi, si de energie electrica, de peste 9.500 MW la varfurile de consum.

In aceasta situatie, productia de electricitate in parcurile eoliene este deficitara, iar aprovizionarea centralelor pe carbune din Oltenia si Hunedoara a fost ingreunata din cauza transportului dificil al carbunelui.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, in cadrul sedintei de Guvern, o analiza privind functionarea Sistemului Energetic National, urmare a parcurgerii a sase zile de varf de iarna, marcate de consumuri istorice de gaze naturale cat si de energie electrica.

Ministrul Energiei sustine ca adoptarea Hotararii „nu inseamna deloc aplicarea imediata a acesteia”, ci un plan B la care autoritatile pot apela „in cazul in care situatia o cere”.

Experienta ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale si energie electrica ne obliga sa nu trecem usor peste acest episod si sa gandim solutii pentru eventuale situatii similare, poate chiar mai grave. Hotararea de astazi poate fi tradusa intr-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care sa apelam doar atunci cand populatia si integritatea sistemului ar putea fi in pericol. Orice tara care isi respecta populatia pozitioneaza siguranta acesteia inaintea orcarei marje de profit”, a afirmat Petcu.

Hotararea aprobata joi ii permite Transelectrica sa poata pune in aplicare, „doar in cazul unei situatii de criza”, masuri graduale de siguranta, in functie de nivelul amenintarii. „Masura s-ar aplica strict in situatia in care Romania ar inregistra un deficit de gaze naturale”, arata comunicatul.

Masurile permit reducerea sau anularea exporturilor de nergie electrica. „Aceasta masura s-ar aplica in situatia in care, desi exista capacitate disponibila la export, resursele ar fi limitate si ar risca sa nu poata asigura necesitatile de consum ale populatiei”, precizeaza Ministerul Energiei.

Aceasta masura nu ar afecta contractele anterioare ale companiilor romanesti, ci ar impiedica doar realizarea de exporturi suplimentare.

Totusi, actul normativ permite si reducerea sau anularea exporturilor notificate. „Masura este menita sa protejeze populatia de riscul intreruperii alimentarii cu energie electrica si ar presupune interventia operatorului de transport si sistem asupra tranzactiilor angajate de energie electrica la export”, precizeaza oficialii Ministerului Energiei.

In caz de criza energetica, actul normativ paermite si reducerea consumului de energie electrica pentru companii.

„Precizam ca limitarea nu ar afecta populatia, aceasta fiind aplicata doar in zona industriala prin restrictionarea consumului la o putere minima tehnologica”, arata ministerul.

Hotararea a fost realizata in acord cu o directiva europeana ce permite unui stat membru, in cazul unei crize subite pe piata energiei, care poate ameninta siguranta sau securitatea persoanelor, sa ia temporar masuri de salvgardare necesare.

Si Transgaz a avertizat, joi, ca sistemul national de transport (SNT) al gazelor se afla in stare de dezechilibru, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind sub limita de functionare la parametri normali.