Romania s-a plasat pe locul 78 din 144 de tari in studiul de anul trecut, potrivit Mediafax.

In acest an, Romania apare in topul competitivitatii economice la egalitate cu Croatia, noul stat membru al UE, si in apropiere de tari precum Botswana (locul 74), Georgia (72), Vietnam (70), Maroc (77) sau Slovacia (78).

Totodata, regiunile Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) si Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) sunt considerate printre cele mai putin competitive din Uniunea Europeana, alaturi de Severozapaden (Bulgaria) si Notio Aigaio (Grecia).

Romania este devansata in topul competitivitatii de Polonia (42), Cehia (46), Bulgaria (locul 57), Slovenia (62), Ungaria (63) sau Rusia (64). Republica Moldova se plaseaza pe locul 89, in timp ce Ucraina ocupa pozitia 84.

Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat din zona euro, este pe locul 91 in topul competitivitatii economice.

Principalele probleme identificate in raportul Forumului Economic Mondial in ceea ce priveste competitivitatea economica a Romaniei sunt, in ordinea importantei, rata taxelor, coruptia, regimul fiscal, accesul dificil la finantare, birocratia ineficienta la nivelul autoritatilor, instabilitatea politicilor publice, infrastructura deficitara, inflatia, o forta de munca inadecvat pregatita, cu o slaba cultura a muncii si reglementari restrictive pe piata muncii.

Astfel, Romania se plaseaza pe locul 114 in lume in ceea ce priveste cadrul institutional, pe 100 in privinta infrastructurii, pe 110 cand vine vorba de piata muncii, respetiv pe 72 in functie de gradul de dezvoltare al pietei financiare.

Cele mai competitive economii din lume sunt Elvetia, Singapore, Finlanda, Germania, Statele Unite, Suedia, Hong Kong, Olanda, Japonia, Marea Britanie si Norvegia, potrivit raportului.

Competivititatea economica este evaluata de Forumul Economic Mondial in functie de institutiile (cadrul legal si administrativ in care se desfasoara activitatea economica), politicile publice, infrastructura si ceilalti factori care influenteaza productivitatea si potentialul de crestere, inclusiv educatia, sanatatea, munca, gradul de dezvoltare al pietei financiare, progresul tehnologic, stabilitatea macroeconomica sau eficienta pietelor.