Gazoductul va lega Iasiul de Ungheni si va costa aproximativ 27 de milioane de euro. O treime din suma va fi platita de Republica Moldova, iar restul de Romania.

Nu este singura tara care va importa gaze din Romania. Din decembrie gazul nostru va merge spre Ungaria, dar sunt in plan si exporturi spre Serbia si Bulgaria.

Ca sa tina preturile mici pentru populatie, cei doi producatori de gaze din Romania, PETROM si Romgaz,  primesc de la statul roman un pret reglementat de 150 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mic decat cel de import. Liberalizarea exportului ar creste insa si pretul reglementat.

Dupa liberalizarea completa a pietei, companiile din domeniu vor avea voie sa-l vanda unde vor si astfel, pretul din Romania ar putea creste. Premierul Ponta nu spune cat vor plati pe mia de metri cubi strainii pentru gazul nostru: "Romania a intrat pe piata liberalizarii din 2018 si vom avea gaze la pret redus pentru ca vom exploata si gazele de sist//stati intai sa vedem conducta terminata si sa vorbim apoi de preturi".

Gazul extras din Romania este suficient pentru acoperirea a 70% din consum. Obligatia Romaniei de a exporta gazul vine din partea Uniunii Europene, care a initiat si o procedura de sanctionare, pentru ca a intarziat constructia de gazoducte.

Romania va incepe sa exporte cantitati reduse de gaze naturale spre Ungaria, prin gazoductul Arad-Szeged

Din decembrie. Pentru atingerea capacitatii maxime de transport prin aceasta conducta sunt necesare investitii de 120 milioane de euro.

Romania si Ungaria au convenit sa realizeze toate investitiile necesare pentru importul-exportul de gaze prin conducta Arad-Szeged pana in 2016, potrivit unui plan de administrare al Transgaz, elaborat de Consiliul de Administratie al companiei de stat, transmite Mediafax.

Conducta Arad-Szeged a fost proiectata sa transporte, la capacitate maxima, o cantitate anuala de 4,4 miliarde metri cubi de gaze, echivalentul a circa o treime din consumul anual al Romaniei. 

"Avand in vedere importanta regionala a proiectului, precum si valoarea ridicata a investitiei, proiectul a fost propus pe lista celor de interes comun la nivelul UE, lista care va fi adoptata pana la finele acestui an", potrivit documentului citat. 

Planul de administrare precizeaza ca realizarea acestui proiect asigura premisele deschiderii unui culoar "esential" de transport al gazelor dinspre regiunea Marii Negre inspre pietele central si est europene. 

Tot pana in 2016 Romania intentioneaza sa finalizeze alta conducta de gaze, spre Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse. Investitia este de 23,8 milioane de euro, din care 11 milioane de euro reprezinta partea Transgaz. 

"Intr-un prim stadiu, conform deciziei de finantare a Comisiei Europene, proiectul va asigura un flux de gaze minim in regim de urgenta. (...) Avand in considerare faptul ca asigurarea curgerii bidirectionale este o cerinta a Regulamentului Uniunii Europene, Transgaz este in discutii cu partenerii din Bulgaria pentru a extinde capabilitatile tehnice ale acestui proiect spre flux bidirectional pana la sfarsitul anului 2016", se arata in planul de administrare.  Termenul initial de finalizare al interconectarii cu Bulgaria, respectiv iunie 2013, a fost depasit, iar partile au solicitat Comisiei Europene o extensie a termenului de finalizare pana la 31 decembrie anul curent. 

Comisia Europeana a declansat in luna octombrie a anului trecut procedura de infringement in cazul Romaniei, pentru ca nu asigura conditiile necesare exportului de gaze.

Consiliul European a decis, in februarie 2011, ca fiecare stat din UE sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si electricitate pana in 2014, astfel incat sa fie evitata o situatie similara crizei dintre Rusia si Ucraina din 2009, cand livrarile de gaze din Federatia Rusa au fost sistate sau mult diminuate.