In timp ce Europa se zbate ca sa supravietuiasca crizei, America de Sud trece printr-o perioada prospera. State precum Brazilia sau Chile au inregistrat in ultimii doi ani o medie uimitoare a cresterii economice de 4,5%. Zona este acum privita cu si mai mult interes de Uniunea Europeana. Schimburile comerciale intre regiuni ar putea fi o sansa reala de iesire din criza pentru multe state europene, printre care si Romania. 

Formula magica a dezvoltarii economiilor din America de Sud se bazeaza pe cucerirea cat mai multor piete externe pentru a putea vinde cantitati uriase. Aceste state au reusit astfel sa duca in toate colturile lumii carnea de vita argentiniana, cafeaua braziliana sau vinurile chiliene.  

Si Romania va incepe o adevarata ofensiva. Cu atat mai mult cu cat afacerile noastre in aceasta regiune au crescut cu 47% in primele 11 luni ale lui 2012 fata de anul precedent. Romania tinteste mai multe domenii din care vrea sa scoata profit in America Latina - de la vagoane, utilaje pretroliere sau armament si pana la aparatura electrocasnica.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul Summitului CELAC-UE, ca firmele din Romania au o sansa sa revina cu exporturile pe pietele tarilor din America Latina, avand in vedere si cadrul de acorduri de comert deja existente sau care vor fi incheiate intre UE si statele din aceasta zona, scrie Mediafax.

Basescu a subliniat ca la reuniunea din Santiago de Chile liderii UE si cei ai tarilor din America Latina si Caraibe au cazut de acord asupra unei relatii de parteneriat strategic, cu beneficii majore in planul comertului, avand in vedere ca schimburile comerciale intre cele doua regiuni s-au ridicat la 200 de miliarde de euro in 2012.

"Deci cred ca in interiorul acestui parteneriat strategic Romania are o sansa, economia romaneasca este in mod categoric competiva la nivelul Americii Latine si a statelor din Caraibe, iar cadrul creat de acest summit va permite societatilor romanesti sa isi diversifice pietele de export pentru ca, asa cum in ultimii doi-trei ani s-a inceput revenirea pe pietele din lumea araba, trebuie sa revenim si pe pietele din America de Sud si sa intram pe pietele din Caraibe pentru a nu mai fi atat de dependenti de orice se intampla in interiorul UE", a subliniat Basescu.

"Va pot spune ca au existat misiuni economice si Astra Vagoane Arad cu oferte pentru vagoane de marfa, de calatori, pentru trenuri de metrou, este o companie care se prefigureaza a avea succes. De asemenea, Romarm a avut misiuni de evaluare si de asemenea are perspectiva unor contracte bune. Nu in ultimul rand, industria constructoare de masini, de aparatura electrocasnica are de asemenea perspective foarte bune in America Latina. Inseamna o revenire a noastra, pe acolo pe unde am mai fost, dar cu produse de alta calitate, inclusiv utilaj petrolier, care si acum se exporta din Romania in America Latina", a aratat Basescu.

Totodata, el a subliniat ca Romania trebuie sa se orienteze spre aceste piete avand in vedere lectia recesiunii zonei euro din ultimii ani, care a afectat si exporturile si economia tarii noastre. "Lectia zonei euro, care a afectat si Romania, este una pe care o traim si astazi, am trait-o si anul trecut, o vom trai si in 2013, sa speram ca din 2014 o sa fie mai bine, dar este clar ca America Latina, statele CELAC, sunt o solutie de extindere a comertului nostru exterior", a argumentat Basescu.

El a mentionat si posibilitatea organizarii de catre Romania a unui "turneu la nivel politic" in America de Sud, care sa includa si intalniri cu comunitatile de afaceri din aceste tari. "Cred ca va trebui ca in cel mai scurt timp, cel mai scurt timp nu inseamna maine sau poimaine, sa organizam un turneu la nivel politic, cu intalniri cu comunitatea de afaceri pentru a consolida aceasta sansa pentru economia romaneasca", a mai spus Basescu.

Pe langa cooperarea in domenii cum ar fi cooperarea stiintifica si tehnologica, protectia mediului, combaterea saraciei, migratia, lupta antidrog, miza summit-ului din Santiago de Chile este dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua zone prin semnarea de diverse acorduri de liberalizare, in conditiile in care economiile tarilor sud-americane au dovedit o rezistenta mai buna la criza din ultimii ani, fiind in continuare pe crestere.

Nivelul comertului intre statele UE si CELAC s-a dublat in ultimul deceniu, fiind evaluat anul trecut la 202 miliarde de euro, ceea ce inseamna 6,3% din comertul intreg al UE si 13% din cel al Americii Latine.