Ucraina plateste in prezent 416 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, dar autoritatile de la Kiev, care incearca de mult timp sa renegocieze tariful, considera ca un pret corect ar fi de 250 de dolari.

Dupa ce nu au reusit sa incheie anul trecut un nou acord, autoritatile ucrainene au anuntat ca vor reduce in acest an importurile de gaze cu o treime, la 27 de miliarde de metri cubi.

Potrivit unor informatii din presa, neconfirmate oficial, Moscova a oferit in aceasta luna un discout de 10%, pentru ca volumul importurilor Ucrainei sa ramana nemodificat.

Un purtator de cuvant al premierului ucrainean Mikola Azarov a declarat vineri ca Ucraina nu este interesata de propunere. "Pozitia primului ministru este ca nu avem nevoie de un discount, ci de un pret corect", a spus purtatorul de cuvant.

Moscova a insistat de mult timp ca nu va revizui pretul gazelor decat daca Gazprom va face parte din compania care administreaza gazoductele care tranziteaza Ucraina sau daca aceasta tara va intra intr-o uniune vamala condusa de Rusia. Ambele optiuni sunt inacceptabile pentru Ucraina.

Disputele anterioare ale celor doua tari referitoare la pretul gazelor au dus la intreruperea livrarilor catre Europa, determinand Rusia sa creeze rute alternative de export, care sa ocoleasca Ucraina.