Comisia a inregistrat o noua scadere a livrarilor de gaze rusesti catre mai multe state UE, dar nu s-a ajuns intr-o situatie de urgenta, a spus purtatorul de cuvant.

"Pot confirma ca au scazut livrarile de gaze naturale catre mai multe state membre: Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Romania, Grecia si Italia. Joi am inregistrat o scadere de 30% in Austria, de 24% in Italia si de 8% in Polonia. Trebuie sa adaug ca nu este inca o situatie de urgenta", a declarat purtatorul de cuvant Marlene Holzner intr-o conferinta de presa obisnuita.

Toate statele membre si-au putut asigura gaze naturale din alte surse, fie din depozite sau prin inclocuirea livarilor de gaze naturale cu gaze naturale lichefiate.

De ce nu putem folosi gaz din productia interna si suntem nevoiti sa importam de la rusi. Neglijenta care ne costa 5 mil. de dolari pe zi VIDEO

Reprezentantii Gazprom, compania rusa de stat care se ocupa de exportul gazelor naturale, au negat ca ar fi redus cantitatile furnizate Europei, sugerand ca Ucraina ar fi de vina pentru deficiente.

La randul lor, ucrainenii sustin ca pastreaza, din gazul care tranziteaza statul spre Europa, numai cantitatile convenite in contractul cu Moscova.

Directorul-adjunct al companiei rusesti, Aleksandr Kruglov a precizat ca Gazprom nu poate asigura volumul mai mare de gaze pe care il solicita Europa Occidentala din cauza valului de frig.

"Pentru moment, Gazprom nu poate livra volumul suplimentar de gaze solicitat de partenerii din Europa Occidentala", a anuntat Kruglov dupa o intalnire cu premierul Vladimir Putin. Krouglov a precizat totusi ca volumele prevazute in contractele actuale vor fi respectate.

Premierul Vladimir Putin a ordonat Gazprom sa onoreze solicitarile europene dupa asigurarea nevoilor interne ale Rusiei. "Va ordon sa faceti toate eforturile pentru a satisface nevoile partenerilor straini, insa scopul principal este sa fie asigurate in primul rand nevoile interne ale Rusiei", a spus el.

Ministerul Economiei de la Bucuresti a anuntat, ulterior, ca Romania primeste de la Gazprom cantitatea de gaze ceruta si alimentarea se face fara dificultati.

Exxon si Petrom au gasit gaze naturale in Marea Neagra. Cele doua companii ar putea investi pana la 10 mld. dolari in perimetrul petrolier Neptun