Havrileţ nu a precizat numele companiei, însă este vorba despre Black Sea Oil & Gas, care a anunţat că va începe producţia în perimetrul offshore Midia în prima jumătate din anul 2021, scrie Agerpres.

România consumă anual circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze.

"În România, sectorul producţiei de energie a suferit un impact major, din cauza cererii scăzute, dar trebuie să ne revenim. Avem un plan integrat, există o strategie de a muta producţia de la cărbune la gaz, pentru că România are oportunitatea Mării Negre. Există investitori care vor aduce în piaţă, începând cu anul viitor, 10% din cererea totală anual. Aşadar, din fericire avem gaz natural şi avem capacităţi importante de generare pe cărbune, care trebuie transformate pentru fi folosite pentru energie decarbonizată", a precizat oficialul ministerial.

El a subliniat că, în ciuda crizei COVID-19, investiţiile continuă.

"Activitatea este în desfăşurare, trebuie să creştem cererea, trebuie să investim în capacităţi noi, dar şi în infrastructură, unde acest serviciu public nu este funcţional. Beneficiem de sprijin european de un miliard de euro pentru a extinde infrastructura de distribuţie de gaze şi intenţionăm să folosim fonduri pentru inovaţie pentru a utiliza gaz natural pentru a produce hidrogen. De asemenea, în acest moment, mulţi producători de energie vor să investească în noi oportunităţi, în parcuri eoliene offshore. Aceasta, în urma unui studiu al Băncii Mondiale, care spune că în partea românească a Mării Negre există un potenţial eolian de 80.000 MW", a explicat Havrileţ.

Acest lucru va ajuta şi la atingerea ţintei asumate de România, de a ajunge la o energie regenerabilă de 30,7% din consum în anul 2030, faţă de 24% în prezent, a adăugat reprezentantul Ministerului Energiei.

În februarie, Ministerul Energiei anunța că Black Sea Oil&Gas va fi prima companie petrolieră care începe producţia de gaze în Marea Neagră, în prima parte a anului 2021

"Black Sea Oil & Gaz este titulara Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul proiect nou de infrastructură şi de producţie de gaze naturale din offshore-ul românesc al Mării Negre desfăşurat în ultimii 30 de ani în România. Data estimată a finalizării lucrărilor şi a începerii producţiei de gaze naturale este prima jumătate a anului 2021", potrivit anunţului.

Proiectul MDG constă în săparea a cinci sonde de producţie (una pe zăcământul Doina şi patru pe zăcământul Ana) şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. Acesta va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

Capacitatea de producţie estimată va fi de un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul National de Transport al Gazelor Naturale operat de SNTGN Transgaz SA.

În luna februarie a anului trecut, Black Sea Oil & Gas a anunţat că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România, care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

Cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii a fost făcută de OMV Petrom și ExxonMobil, în blocul Neptun din apele teritoriale ale României. În urmă cu opt ani, Petrom și ExxonMobil au descoperit în perimetrul Neptun din Marea Neagră un depozit de gaze estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României, iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Anul trecut, ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă autoritățile de la București nu vor modifica Legea offshore.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunţat, la sfârșitul lunii august, descoperirea celor mai mari depozite de gaze naturale din istoria Turciei, un câmp din Marea Neagră care ar conţine 320 de miliarde metri cubi de gaze naturale.

Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România.