Suedia este recunoscuta pentru interesul sau in protejarea mediului inconjurator, folosind mobila economica, panouri solare si reciclarea.

Tara, care numara peste 9,5 milioane de scandinavi, intampina acum o problema mai putin obisnuita: nu mai are gunoi. Desi putine natiuni se pot plange de o astfel de situatie, suedezii au trebuit sa apeleze la vecinii norvegieni pentru un import masiv de deseuri, mai precis 80.000 de tone. Aceasta solutie pe termen scurt este o afacere ce se dovedeste avantajoasa pentru ambele tari. Norvegienii scapa de resturile incomode, in timp ce suedezii le ard ca sa produca electricitate si caldura. Cenusa astfel rezultata este trimisa inapoi in Norvegia si depozitata.

Ostlund sugereaza insa ca ar putea exista parteneri mai potriviti pentru astfel de schimburi.

"Sper sa aducem gunoi din Italia, Romania, Bulgaria sau alte tari baltice, pentru ca stiu ca acolo se depoziteaza in cantitati mari", a declarat Catarina Ostlund, reprezentant in cadrul Agentiei pentru protectia mediului din Suedia. "Aceste tari nu au puse la punct instalatii de incinerare si reciclare, asa ca trebuie oricum sa gaseasca o solutie pentru toate deseurile", a adaugat aceasta.

Suedezii sunt atat de dedicati reciclarii, incat numai 4% din gunoiul produs este depozitat, restul fiind folosit in diferite scopuri. Tara se bazeaza astfel pe deseuri pentru a furniza caldura si electricitate catre sute de mii de locuinte.