Potrivit surselor citate, activitatile necesare scopului ilicit urmarit erau initiate de cei trei. Demersurile lor erau concentrate initial asupra conducerii executive a Romgaz, ulterior fiind indreptate catre factorii decizionali din cadrul Ministerului Economiei. Niculae ajungea chiar sa-si impuna doleantele prin amenintari, fie cu revocarea din functiile detinute, fie prin manipularea sindicatelor din industria chimica. 

Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, saptamana trecuta, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. 

Astfel, a fost inceputa urmarirea penala, in 14 decembrie 2011, impotriva omului de afaceri Ioan Niculae, Marin Mirea, Viorel Palasca - secretar de stat pentru politica industriala MECMA in perioada 2007-2008, Darius Mesca - secretar de stat pentru energie in MECMA in perioada 2005-2009, Tudor Serban - secretar de stat pentru energie si resurse minerale MECMA in perioada 2009-2010, Stelian Banateanu - director general adjunct al Directiei de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). 

De asemenea, este pus sub urmarire penala si Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Niculae si administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a detinut functia de secretar de stat in 2005 in MECMA. 

Este anchetata si Ioana Apan - director general adjunct, secretar general adjunct in MECMA, fiind numita presedinte AGA a SNGN Romgaz in 23 iulie 2007, functie detinuta pana in 7 iulie 2009, cand a fost desemnata presedinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioada de patru ani. 

Anchetatorii i-au pus sub acuzare si pe Marius Untescu - sef serviciu in cadrul MECMA, numit in 7 aprilie 2005 membru in AGA Romgaz, pana la 10 februarie 2009, Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numita in AGA in 10 februarie 2009, Monica Mitu - consilier MECMA, numita in AGA in 10 octombrie 2009. 

Totodata, in dosar sunt urmariti penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius Leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionascu, Gheorghe Dimbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sardan, Maria Mates, Ioan Floin Iagar, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobota, Ioan Marius Sabau, Viorica Bordeiu, Iulia Sacalean, Mihaela Rusu, Radu Dan Paltan, Ionut Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica. 

Activitatea acestor persoane a fost monitorizata de catre ofiterii Serviciului Roman de Informatii, care au sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la faptul ca la nivelul SNGN Romgaz SA Medias, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si SC InterAgro SA Bucuresti, incepand cu anul 2005, s-a constituit o grupare infractionala formata din functionari publici si oameni de afaceri care, prin influenta si exercitare intentionat defectuoasa a atributiilor specifice functiilor, "actioneaza in mod concertat in vederea pagubirii financiare a societatii nationale, punand astfel in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale", au precizat sursele citate.