Haideti sa va pun in fata unui scenariu usor stanjenitor. Sa zicem ca asteptati patru musafiri si va treziti cu sase. N-aveti in casa decat patru cesti de cafea. Cum procedati, in loc sa dati fuga pana la magazin sa mai cumparati doua? Cum ar fi sa le printati 3D?

Dar sa incercam ceva si mai complicat. Sa clonam opera unui sculptor amator. Aparatul face poze din toate unghiurile si proiecteaza o lumina pe obiectul care trebuie digitalizat. Asadar, de acum obiectul nostru are si o varianta 3D. Este pe calculator in format 3D.

Proiectul este apoi trimis imprimantei care va transforma imaginea virtuala intr-un obiect real. Foloseste un plastic dur pe care il topeste si apoi il aseaza strat cu strat. Imprimarea 3D dureaza de la doua la unsprezece ore in functie de cat de detaliat vrem modelul.

Tehnologia este folosita deja in industrie pentru a transforma rapid o idee in obiect. Scrierea in straturi deschide insa poarta si catre solutii incredibile in medicina. Intr-un viitor apropiat ne vom repara partile afectate din corp cu ajutorul unor... imprimante de tesuturi umane, deocamdata in faza de prototip.

Tehnologia printarii 3D poate fi folosita inclusiv pentru a printa organe, cu ajutorul unei intstalatii revolutionare care foloseste celule umane, care sunt scrise intr-o forma de rinichi.

Cea mai ieftina imprimanta 3D costa 1.100, iar o rola de plastic cateva zeci de euro. Aparatele mai sofisticate, dar si mai scumpe, pot crea matrite sau angrenaje complexe si cloneaza aproape de perfectiune originalul fie ca vorbim despre o cheie, roboti sau proteze. Singura limita este de acum imaginatia.