Cifrele nu includ efectele rezultate din cursul valutar, se arata intr-un raport Moody's despre industria tutunului din Europa.

Agentia de evaluare a confirmat perspectiva stabila asupra cresterii profitului din industrie, estimand ca afacerile producatorilor vor continua sa genereze venituri suficiente, in ciuda cererii in scadere.

"Preconizam ca cererea de tutun va continua sa scada in pietele mature din Europa, punand presiune pe profitul operational", a spus Lola Cavanilles, asistent vicepresedinte si analist al Moody's.

Recuperarea economica fragila si lipsa de incredere a consumatorilor in privinta indicatorilor economici au dus la inlocuirea marcilor de tutun premium cu unele mai ieftine, in timp ce inasprirea regulamentelor in privinta fumatului si gradul crescut de constientizare a efectelor nocive se reflecta in numarul redus de noi fumatori, a adaugat Cavanilles.

De altfel, Moody's estimeaza ca tot mai multe companii din industria tutunului vor investi in produse cu un risc scazut asupra sanatatii, precum cele medicinale.

Desi vanzarile de tigari si alte produse din tutun din pietele emergente se mentin pe crestere, preturile urca intr-un ritm mai lent, potrivit raportului. Moody's apreciaza ca Philip Morris International este compania cea mai bine pozitionata pentru a fructifica avantajele oferite de aceste piete, in contextul in care are active in multe dintre tarile care au inregistrat o crestere a cererii de produse din tutun.

Comertul cu tigarete electronice este de asemenea estimat sa creasca in urmatoarele 12-18 luni, dar ponderea acestuia in veniturile producatorilor va ramane scazuta.

Moody's nu se asteapta la nicio achizitie importanta pe piata de tutun din Europa in intervalul mentionat, considerand ca producatorii nu dispun de suficiente garantii pentru eventuale imprumuturi in vederea finantarii achizitiilor.

De asemenea, agentia estimeaza ca sunt putine sanse pentru o fuziune in randul marilor companii de tutun de pe continent, dar nu exclude eventuale achizitii mai mici in vederea unor fuziuni prin absorptie.