In Romania, totul se taie si se fura in miezul zilei. Inclusiv infrastructura feroviara si materialele de utilitate publica ajung sa fie devastate de bandele de hoti. Fenomenul e greu de stavilit pentru ca centrele de colectare accepta orice. Iata o demonstratie facuta cu o camera ascunsa.

"-Baiatul acesta are vreo 3-4 tone de sina taiata.
-O luam
".

La fel se procedeaza si in cazul capacelor de canal care nu au sisteme sigure de prindere.

Proiectul de ordonanta de urgenta ar putea stavili toate aceste ilegalitati. De la Revolutie si pana cum au fost exportate peste 30 de milioane de tone de deseuri metalice in valoare de peste 14 miliarde de euro.

Concret, centrele de colectare nu vor mai putea plati cu bani lichizi fierul vechi, ci doar prin virament bancar.

Sistemul ar distruge afaceri ca cele de la Bolintin Vale, in Giurgiu. In comuna sunt opt depozite unde tiganii isi golesc carutele de fier vechi.

Aduc orice, de la grinzi pana la utilaje dezmembrate sau electrocanice.
La punctul de colectare fierul e cumparat cu 90 de bani kilogramul, iar de la depozit pleaca cu 1 leu si 20 de bani. Peste in hotare se exporta insa cu aproape 2.

Odata schimbata legislatia nici terenuri pe care s-au depozitat ramasitele unor constructii nu vor mai prezenta interes pentru cautatorii de fier vechi. Practic, toti aceste oameni care zi si noapte sapa dupa metal nu vor mai avea unde sa-si mai vanda marfa.

Conform proiectului, patronii de depozite care vor continua sa ii plateasca pe hoti risca si 50.000 de lei amenda.