"Proiectele selectate azi (joi - n.r.) vor ajuta realizarea unor proiecte mai importante de investitii, care pot intarzia din cauza problemelor economice. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la revenirea economiei Uniunii Europene, imbunatatind gradul de siguranta in domeniul aprovizionarii cu energie prin crearea de infrastructura transfrontaliera", se arata intr-un comunicat al Comisiei.

Executivul european va aloca 910 milioane de euro pentru 12 proiecte de interconectare a retelelor electrice si 1,39 de miliarde de euro pentru 31 de proiecte in infrastructura transportului de gaze naturale. Fondurile vor fi furnizate dezvoltatorilor in urmatoarele 18 luni, precizeaza CE.

Programul de investitii de patru miliarde de euro a fost creat pentru stimularea economiei si crearea de locuri de munca.

Raportul mentioneaza printre proiectele care sunt finantate cu fonduri europene din bugetele pentru 2009 si 2010 interconectarea retelelor de gaze naturale din Romania si Ungaria, la care participa companiile SNTGN Transgaz (TGN) si FGSZ Natural gas Transmission Closed company Limited. In acest caz, participatia maxima a Uniunii este de 16,6 milioane de euro.