Potrivit FMI, sanctiunile financiare impotriva autoritatilor de la Teheran "ar putea fi echivalente cu un embargou petrolier" si ar implica un declin al livrarilor cu circa 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, din partea celui de-al cincilea mare producator de titei la nivel mondial.

Volumul livrarilor de petrol pierdute ar fi comparabil cu pierderile de productie inregistrate de Libia anul trecut, din cauza razboiului civil care a dus la cresterea pretului titeiului la peste 100 de dolari pe baril.

Iranul a avertizat ca ar putea bloca Stramtoarea Ormuz, care este tranzitata de 20% din petrolul comercializat la nivel mondial, din cauza sanctiunilor occidentale.

Comentariile venite din partea FMI amplifica presiunile asupra administratiei Obama, care incearca sa convinga tari din intreaga lume sa reduca importurile de petrol iranian fara ca acest fapt sa duca la cresterea preturilor titeiului, inainte de alegerile prezindentiale din Statele Unite, din noiembrie.

Tarile membre UE au convenit luni dimineata sa impuna un embargo petrolier gradual, fara precedent, impotriva Iranului. Masura a fost luata pentru a sanctiona banca centrala iraniana pentru finantarea controversatului program nuclear.

UE a decis interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier. Anularea celor existente va avea loc treptat, pana la 1 iulie, pentru a permite tarilor dependente de petrolul iranian sa se reorienteze.

UE impune embargo fara precedent pe adevarata arma de distrugere in masa a Iranului

Adevarata arma de distrugere in masa pe care Iranul o detine