"Nu va pot spune cine sunt pentru ca nu ar fi corect si pentru ca nu vreau sa tranform privatizarea Oltchim intr-un spectacol, asa cum s-a intamplat anul trecut", a afirmat Vosganian in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, potrivit Mediafax.

Guvernele din ultimii ani s-au aratat dispuse sa privatizeze Oltchim, dar niciodata acest proces nu a fost concretizat. Cea mi recenta incercare de privatizare a combinatului chimic a avut loc in 2012, insa a esuat pentru ca proprietarul OTV, Dan Diaconescu, nu a platit statului suma pe care s-a angajat sa o plateasca pentru actiunile Oltchim, respectiv 45 milioane euro.

Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fara sa depuna insa o oferta, este TISE din Rusia. De la inceputul acestui an Oltchim este in insolventa.

Vosganian a adaugat ca a avut consultari atat cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, cat si cu ambasadorul Romaniei la Moscova, pe teme privind Oltchim si combinatele din Romania ale grupului rus Mechel, care de curand au fost vandute pentru 52 de euro.

"Am avut o discutie lunga cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, si am inventariat si chestiunea Oltchim, si chestiunea Mechel, si chestiunea Alro Slatina. Am vorbit si despre posibilia colaborare in continuare cu Gazprom pe diverse formule ale Gazpromului. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultarile pe care le-am avut, atat cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, cat si cu ambasadorul Romaniei la Moscova, in spectrul nostru de oferta exista in continuare si aceasta ipoteza. Eu nu pot sa avansez ca este mai buna decat altele pentru ca nu am trecut cu niciunul din posibilii ofertanti la o oferta concreta", a continuat Vosganian.

El a adaugat ca are si un "plan B" in ceea ce priveste Oltchim, care consta in accesarea unor fonduri de la un consortiu de banci si numirea unui management privat care sa atraga si traderi de produse si materii prime in sprijinirea combinatului chimic.

"Planul B este sa luam niste bani de la un consortiu de banci, sa facem un management privat la Oltchim, chiar de forma unei societati comerciale, (...) care sa dea incredere traderilor sa vina si ei in aceasta combinatie cu bancile", a precizat ministrul.

Potrivit lui Vosganian, Oltchim este in continuare o companie "privatizabila", insa organismele financiare internationale, inclusiv Fondul Monetar International (FMI), sunt "foarte sceptice" in reusita unui astfel de demers.

"Am trei orizonturi de timp pentru Oltchim. Unul scurt, de doua luni, in care eu trebuie sa rezolv problema functionarii curente.(...) Orizontul pe termen mediu este iunie-iulie, pentru ca pana atunci noi trebuie sa stim daca Oltchim este privatizabil sau nu. Eu inca ma incapatanez sa cred ca este privatizabil. Va marturisesc ca organismele financiare internationale sunt foarte sceptice in privinta Oltchim. Orizontul pe termen lung este pana la sfarsitul acetui an, cand Oltchim trebuie sa intre in astfel de parametrii incat sa inceapa sa aiba dialog si cu creditorii si sa inceapa sa isi imbunatateasca situatia financiara", a spus Vosganian.