Acest acord a fost incheiat dupa cativa ani de la Razboiul Rece, intr-un context de reducere a armelor nucleare la nivel mondial. 

In acest document, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite saluta aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevede ca tara nu mai poseda nicio arma arma nucleara si ca le distruge pe toate cele de care dispune, in schimbul unor garantii privind integritatea sa teritoriala, potrivit AFP.

Punctele-cheie ale acordului

Rusia, Marea Britanie si Statele Unite se angajeaza sa respecte independenta, suveranitatea si frontierele actuale ale Ucrainei. Cele trei tari semnatare se angajeaza sa se abtina de la amenintari cu recurgerea la forta sau utilizarea fortei impotriva integritatii teritoriale sau independentei Ucrainei si sa nu mai utilizeze niciodata forte armate impotriva Ucrainei, cu exceptia cazurilor de legitima aparare sau in alte cazuri prevazute de catre Carta ONU. Rusia, Marea Britanie si Statele Unite se angajeaza sa se abtina sa recurga la constrangeri economice in detrimentul Ucrainei, pentru propriul interes. Tarile semnatare se angajeaza sa sesizeze cat mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, in cazul in care aceasta este victima unui act de agresiune sau daca este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare. Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Ucraina vor incepe consultari in orice situatie care tine de o problema cu privire la aceste angajamente, conchide acordul.

In infograficul de mai sus vedeti cum arata acum arsenalul nuclear al lumii