In epoca in care orice poate fi cumparat de pe Internet cu cardul, milioane de oameni stau ore intregi la rand la casierie, pentru a isi achita taxele cu banii jos. Dar se poate si altfel: taxele pot fi platite comod, cu cardul, fara cozi si fara ghisee la care trebuie sa te apleci umil in fata functionarului.

Dovada e ca deja in Romania au inceput sa apara solutii alternative. 

Potrivit datelor oficiale, peste jumatate dintre gospodariile din tara noastra au acces la Internet, iar doua treimi din totalul persoanelor cu varsta intre 16 si 74 ani au folosit cel putin o data un calculator. Mai mult, peste 85% dintre romanii cu varsta intre 25 si 54 de ani au utilizat internetul cel putin o data in ultimele 3 luni, iar in Romania sunt in circulatie peste 14 milioane de carduri (date BNR).

Ceea ce inseamna ca majoritatea romanilor ar putea sa isi plateasca taxele cu cardul, ba chiar si online, cu conditia sa existe infrastructura. Nici macar nu ar fi mai scump, dat fiind ca nu exista comisioane la plata cu cardul pentru contribuabili.

In lipsa acesteia, anul trecut s-au facut aproape 490.000 de plati de taxe si impozite locale cu cardul, conform datelor de la bancile din Romania membre ale Visa Europe. Doar 490.000, in conditiile in care in tara noastra sunt peste 7 milioane de gospodarii, care teoretic ar trebui sa plateasca toate astfel de taxe.

Adica doar una din 14 de gospodarii a putut sa isi plateasca darile intr-un mod modern si comod, si asta in conditiile in care totusi valoarea taxelor platite cu cardul in Romania a crescut semnificativ, cu 31% fata de anul precedent, la aproximativ 175 milioane lei

.