Potrivit DNA, din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt: in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denuntator, prin intermediar, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului, precum si a altor cereri incidente in respectiva cauza, in scopul de a obtine o hotarare favorabila, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

La inceputul anului 2011, dupa ce fata de tatal denuntatorului s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, denuntatorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urma si in schimbul promisiunii ca banii vor fi remisi mai departe lui Basescu Mircea, pentru ca acesta sa intervina pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului si a altor cereri incidente in respectiva cauza. Ulterior, pentru ca tatal denuntatorului nu a fost pus in libertate, denuntatorul i-a remis si suma de 350.000 de euro intermediarului, in acelasi scop, se precizeaza in ordonanta de retinere.

Intervalul in care denuntatorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins intre 20.02.2011 (data luarii masurii arestarii preventive fata de tatal denuntatorului) si 22.02.2012 (data pronuntarii hotararii de condamnare la instanta de fond), mai spun procurorii.

Din suma totala de 600.000 de euro remisa de denuntator intermediarului, Basescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro in schimbul promisiunii ca, prin influenta pe care o are asupra magistratilor, poate obtine o solutie favorabila pentru tatal denuntatorului, adica va obtine fie o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate. Pentru faptul ca a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar si-a insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denuntator, se mai precizeaza in ordoananta de retinere, potrivit DNA.

Mircea Basescu a venit, joi, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat in dosarul in care fiul lui Bercea Mondial il acuza de trafic de influenta, si a declarat la intrare, raspunzand unei intrebari despre afirmatiile interlopului, ca "e treaba lui Bercea ce spune".

La DNA au fost audiati, in acelasi dosar, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sotia acestuia, Fanica Anghel, care au fost adusi din penitenciar, si Marian Capatana, despre care familia interlopului sustine ca ar fi fost intermediarul banilor pentru Mircea Basescu.

Bercea Mondial a spus, din duba cu care a fost adus, ca aproape doua milioane de euro ar fi ajuns la sefa DNA, Codruta Kovesi, la presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dar si la Vasile Blaga, despre care sustine ca ar fi implicat in acest caz.

Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus in 13 iunie, prin avocatul sau, Pavel Abraham, o plangere penala impotriva lui Mircea Basescu, in care il acuza pe acesta de trafic de influenta, inselaciune si inducerea in eroare a organelor judiciare, in legatura cu dosarul in care Anghel este acuzat de santaj.

Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marti si miercuri la DNA, dupa ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor doua inregistrari audio-video. Pavel Abraham arata ca inregistrarile ar fi fost facute in februarie 2012 sau 2013, acestea fiind "foarte compromitatoare".

Fiul si ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel si Marius Constantin, cercetati intr-un dosar de santaj pentru ca i-ar fi cerut lui Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, 280.000 de euro, in caz contrar amenintand cu dezvaluirea unor informatii compromitatoare despre acesta si familia sa, au anuntat, de mai multe ori in ultima perioada, ca vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de inregistrari audio si video in legatura cu acest caz. Dosarul de santaj este instrumentat de procurorii DNA Constanta.

Mircea Basescu a declarat, joi dimineata, ca a vorbit cu fratele lui, presedintele Traian Basescu, de cand a inceput acest scandal si acesta este foarte suparat, precizand ca el nu a luat niciun ban de la familia lui Bercea Mondial si nu a incercat sa intervina pentru eliberarea acestuia. Intrebat daca a vorbit cu fratele sau de cand a inceput acest scandal, Mircea Basescu a spus: "Am vorbit, bineinteles ca este suparat, este foarte suparat."

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca nu a avut niciodata vreo discutie cu fratele sau, Mircea Basescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel in procesele pe care acesta le are. De asemenea, seful statului a mai spus ca nu se va transforma intr-un avocat al fratelui sau, Mircea Basescu, si ca, mai mult, considera ca acesta nu trebuia sa se implice intr-o zona cu astfel de oameni si intr-un asemenea anturaj.

De cealalat parte, premierul Victor Ponta a spus ca seful statului ar trebui sa demisioneze pentru a apara ideea independentei justitiei in cazul fratelui sau, Mircea Basescu, si al familiei Bercea Mondial, adaugand ca poate fi luata in calcul si suspendarea lui Basescu daca s-a implicat in acest caz.

Mai multe pe www.stirileprotv.ro