Guvernul Papandreu a adoptat proiectul bugetului de austeritate pentru 2012, care anunta al patrulea an consecutiv de recesiune in Grecia.

Anul acesta, deficitul anuntat, 8,5% din PIB, este considerabil mai mare decat tinta de 7,6 procente stabilita impreuna cu Uniunea Europeana si FMI.

"Se pare ca Grecia nu isi va atinge obiectivele fixate pentru acest an", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice.

Una peste alta, asta ar insemna o gaura in buget mai mare cu vreo 2 miliarde de euro, in ciuda unor masuri dure luate de guvern, inclusiv desfintarea a 30.000 de posturi de functionari publici.

De altfel, tot mai multi greci sunt convinsi ca austeritatea anuleaza orice sansa de crestere economica.

Cifrele economice de la Atena vin cum nu se poate mai prost, tocmai cand tara este angajata in negocieri dificile cu creditorii sai externi, pentru acordarea unei transe vitale de 8 miliarde de uro, fara de care guvernul grec nu poate evita un umilitor faliment.

Luni, actiunile bancilor au scazut mult din cauza problemelor din Grecia.

La Luxemburg, ministrii de finante din zona euro au intors si luni, pe toate fetele, optiunile pentru consolidarea Fondurilor de salvare financiara, care pot acorda acum imprumuturi de 440 de miliarde de euro. Daca e sa-l credem pe "profetul crizei", Nouriel Rubini ar fi nevoie urgenta de vreo ... 2.000 de miliarde.

Cele 15 masuri de austeritate care vor zgudui Grecia. Conditiile urgente ale UE si FMI in schimbul banilor