„Opriti naveta catre Strasbourg”

Miercurea trecuta, doi comisari europeni foarte cunoscuti, Olli Rehn (din Finlanda) si Viviane Reding (din Luxemburg) au mers intr-o deplasare din Strasbourg si pana-n Bruxelles, pentru a raporta noile politici ale Uniunii, care ar fi putut fi adoptate intr-unul dintre cele trei sedii ale Parlamentului European, la Strasbourg, Franta. Aceleasi masuri ar fi putut fi adoptate si daca oficialii europeni s-ar fi deplasat in biroul PE din Bruxelles, la 10 minute distanta de centrul orasului. Insa cladirea din capitala Belgiei era saptamana trecuta semi-goala, si asta din cauza deplasarii membrilor europeni catre Strasbourg, unde urmau sa participe la o sesiune de 12 ore in orasul francez.

„Este un proces ridicol, scump si ineficient”, crede Edward McMillan-Scott, membru in Parlamentul European din Marea Britanie, care militeaza pentru oprirea navetei catre Strabourg.

Prin reformarea Uniunii Europene, structurile sale, institutiile si salariile angajatilor ar trebui sa rezoneze cu austeritatea din aceste vremuri, relateaza The Guardian. In total, 56.000 de oameni lucreaza pentru Parlamentul European, iar costurile anuale de administrare se ridica la 9 miliarde de euro.

De exemplu, Comisia Europeana numara 27 de comisari, fiecare specializat pe o anumita politica, de la comert si pana la ajutoare umanitare. Numarul lor nu reflecta insa toate politicile care trebuie gestionate, ci cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Strasbourg castiga in jur de 20 milioane de euro pe an din invazia eurocratilor, ale caror cheltuieli se ridica insa la 180 milioane de euro pe an.  

O armata europeana

Cum ar fi daca europenii s-ar organiza si ar crea propriile reguli, dupa care sa functioneze toate tarile de pe continent? Opinia publica este surprinsa sa vada diferite state europene functionand fara o linie comuna. Dar ce este diplomatia fara o armata militara? Oficialii de la Bruxelles, asemenea englezilor si germanilor, cred ca protectia continentul european ar trebui asigurata de trupele NATO. Insa sunt diverse zone de conflict in lume unde europenii sunt absenti ori nu sunt bine reprezentati.

Europa ar trebui sa acorde mai multa atentie fortelor militare si sa construiasca o armata comuna, avand in vedere ca, la nivelul continentului, cheltuielile militare se ridica la jumatatea celor din Statele Unite. Cele 27 de state membre UE ar putea face reduceri de costuri in sectorul militar, daca ar exista o organizatie comuna, noteaza publicatia franceza Le Monde, preluata de The Guardian

Un program european

Uniunea Europeana are nevoie de o aplicatie comuna. Un soft cu o singura misiune: sa spuna celor 500 milioane de locuitori cum lucrurile pot fi mai bune daca se afla in interiorul Uniunii, nu in afara ei. Mai mult, un asemenea program ar juca si un rol amuzant. Un soft creat astfel inca sa contureze UE intr-o maniera relevanta pentru generatia secolului XXI. De exemplu, daca un cetatean isi doreste sa-si cumpere o masina, sa vada de ce masina respectiva este mai ieftina daca este produsa in Europa si se vinde pe teritoriul continentului.  

„Trezeste-te, Europa. Arata-le cetatenilor tau nu ceea ce pot face ei pentru UR, ci ceea ce UE a facut pentru ei”, subliniaza cotidianul The Guardian.

Un scop comun

Zeci de cladiri istorice au fost renovate in diverse tari membre ale UE cu bani europeni, iar alte zeci de cladiri au fost construite cu aceleasi fonduri. In Polonia, de exemplu, 5,9 milioane de oameni, adica 15% din populatie, au primit fonduri sociale europene, bani care au fost investiti in calificarea resursei umane. Nu este de mirare ca, inainte de debutul crizei financiare, studiile aratau ca Polonia primea sprijin in proportie de 80% din partea Uniunii.

Tot criza a demonstrat insa cetatenilor europeni ca ceva lipseste in Europa, si anume solidaritatea, faptul ca locuitorii sai vorbesc numai despre bani. Niciun oficial nu vorbeste despre strategii care sa unifice Europa, in afara pietei comune – comertul european, relateaza si Gazeta Wzborcza, din Varsovia.

Uniunea Cluburilor de fotbal din Europa

Toata lumea stie ca sportul uneste oamenii, indiferent de natie, rasa sau sex . Cu toate astea, rareori europenii pot fi vazuti jucand impreuna, ca echipe europene. Europa are nevoie de mai multe competitii de fotbal unde jucatorii din diverse tari de pe continent sa se infrunte. Asta i-ar face mandri ca sunt europeni, iar fotbalul european ar fi mai promovat decat este in prezent, scriu jurnalistii italieni in cotidianul La Stampa.

O noua democratie

Ultima intrevedere importanta a ministrilor de Finante din zona euro, in care s-a decis controversatul bailout acordat Ciprului, a demonstrat intregii Europe ca trioul format din Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European creeaza o gaura neagra in ceea ce noi numim „democratie”. Un parlament slab este incapabil sa controleze doua mari institutii europene. Totodata, un Consiliu European lipsit de transparenta nu trebuie sa-si justifice actiunile nimanui. Totodata, strategiile Comsiei Europene au starnit proteste de strada si manifestari sociale in Spania, Grecia (locul unde s-a nascut democratia) si Italia. La aproape cinci ani de la debutul crizei financiare globale, euroscepticismul populatiei europene cu privire la democratie si deficit, este tot mai prezent in marile economii de pe continent. Tot mai multe state cer imprumuturi externe pentru a supravietui.

„Nu poti acuza Europa ca este nedemocrata. Poti spune doar ca vorbim despre o democratie imperfecta. Odata cu criza insa, trebuie sa recunoastem ca ne confruntam cu un deficit de democratie”
, a declarat o sursa pentru ziarul francez El Pais.