Congresul este considerat o reuniune extrem de importanta, care se va desfasura intr-o perioada critica, cand China incearca sa construiasca o societate prospera, sa aprofundeze reforma si sa accelereze dezvoltarea economica in ariile dificile, informeaza Xinhua.

Congresul va ține sus steagul socialismului, cu caracteristici chineze, se va ghida dupa Teoria lui Deng Xiaoping si devizele importante ale celor "Trei Reprezentari".

Un nou Comitet Central si o noua Comisie Centrala pentru Inspectia Disciplinei vor fi desemnate in cadrul congresului.

Ting Lu de la Bank of America a declarat ca deocamdata lumea nu se poate astepta la foarte multe imediat dupa transferul puterii. A tinut sa completeze insa ca stirea este una pozitiva pentru piete si pentru economia Chinei, din doua motive:

 1. "Va reduce in mod semnificativ riscurile politice si economice percepute pana acum"

 2. "Va contribui la sfarsitul paraliziei politicii"

Inca exista multe semne de intrebare despre structura Partidului Comunist, despre cum liderii vor fi alesi si despre cat timp vor putea detine puterea. Se pare totusi ca viitorul lider al Chinei isi va exercita functia pe parcursul a doua mandate, a cate cinci ani.

Este surprinzator faptul ca a "cincea generatie" de conducatori este formata din doua campuri ideologice diferite. Prima tabara este format din asa zisii  "printisori", copiii unor puternici revolutionari, si grupul "Shanghai ", adica cei cu o experienta mare la carma economiilor puternicelor provincii de coasta. 

Urmatorul lider al Chinei, Xi Jinping, face parte din prima tabara. Este fiul unui fost activist comunist, lider al gherilelor comuniste. Multi il considera un "liberal", in termenii Chinei comuniste. Va prelua puterea de la presedintele Hu Jintao. Este adeptul crearii unor noi punti cu tarile Africii si cu statele BRIC. Are 59 de ani, adica se afla la varsta ideala pentru a conduce China, potrivit credintelor asiatice.