În opinia ministrului de Justiție de la Londra, Dominic Raab, Marea Britanie trebuie să “lupte pentru cel mai bun acord” în urma negocierilor pentru Brexit, însă că trebuie să fie pregătită “pentru toate posibilitățile”, informează BBC.

Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregăti pentru eventualitatea în care Mares Britanie părăsește blocul comunitar fără o înțelegere comercială.

Tot mai multe voci de la Londra spun că acest scenariu este foarte probabil, în condițiile în care după sase luni de negocieri nu s-a făcut niciun progress semnificativ în divorțul dintre Londra și Bruxelles.

Discuțiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătescă și frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May suține că este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocerilor, Bruxelles-ul reclamă lipsa unor măsuri concrete din partea Londrei și spune că nu va trece la discutarea unui acrod commercial înaintea celor trei probleme cheie.

Cel mai mare patronat de la Berlin a avetizat de asemenea ca firmele germane cu afaceri pe piața britanică ar trebui să se pregătească pentru „un Brexit foarte dur”.

Industria germană privește “cu îngrijorare” la progresele care se fac în negocierile pentru Brexit, a spus șeful Federației Industriei Germane (BDI), Joachim Lang. Potrivit acestuia, Marii Britanii “îi lipsește un concept clar, deși vorbește foarte mult.”

Suținătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înțelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.

Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuși să ajungă la un acord comercial cu UE și va părăsi piața unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia din plin.

BDI spune că unele companii germane pregătesc planuri de rezervă în cazul în care Marea Britaniepărăsește UE fără un acord. Potrivit Reuters, între aceste companii s-ar număra Airbus, Siemens și Deutsche Bank.

Marea Britanie este a treia piață de export pentru Germania și al cincilea cel mai important partener comercial. Este, de asemenea, cea mai mare piață pentru mașinile germane. Producătorii auto germani și cei de componente au aproape 9.000 de angajați în 95 de fabrici de pe teritoriul Regatului Unit.

May: “Mingea e în terenul UE”

Cea de a cincea rundă de negocieri cu privire la Brexit începe luni, iar mingea se află de-acum ”în terenul” Uniunii Europene, potrivit premierului britanic Theresa May, ale cărei dificultăţi pe plan intern îi îngrijorează pe europeni, relatează AFP, preluată de News.ro.

Cele două echipe de negociatori se întâlnesc, ca de obicei, la sediul Comisiei Europene (CE) la Bruxelles, la o oră încă nestabilită, în vederea lansăriii acestei sesiuni de patru zile. Este vorba despre ultima rundă programată înaintea Consiliului European din 19-20 octombrie.

În calendarul ideal al negociatorului şef al Uniunii Europene (UE) Michel Barnier, acest summit trebuie să marcheze o etapă crucială, odată cu perspectiva ca liderii europeni să constate ”progrese suficiente” pe tema divorţului, pentru a deschide negocieri referitoare la relaţiile comerciale cu Londra după Brexit, prevăzut în martie 2019.

”Mingea este în terenul lor”, va spune Theresa May luni în Camera Comunelor, potrivit serviciilor sale. ”Însă eu sunt optimistă cu privire la faptul că vom primi un răspuns pozitiv”, va adăuga ea, îndemnându-i pe europeni să fie ”supli” în vederea celei de a doua faze a negocierilor, pe care britanicii o reclamă cu nerăbdare.

Acest scenariu pare însă improbabil, atât de în urmă au rămas condiţiile stabilite de Cei 27. Ei cer progrese în trei dosare prioritare legate de despărţire, şi anume soluţionarea financiară a divorţului, soarta expatriaţilor şi consecinţele Brexitului asupra Irlandei.

”Nu am realizat încă, în prezent, în aceste trei subiecte, «progrese suficiente» pentru a începe în deplină încredere a doua fază de negociere”, a avertizat Barnier pe 3 octombrie, în Parlamentul European (PE), care a făcut aceeaşi constatare într-o rezoluţie adoptată cu o majoritate zdrobitoare.

Încheierea tuturor socotelilor şi plata de către Regatul Unit în vederea onorării angajamentelor finananciare în UE este evaluată neoficial între 60 şi 100 de miliarde de euro de către europeni, potrivit unor surse.

Negociatorii europeni nu cer însă, pentru moment, un angajament în cifre Londrei, ci un acord de principiu asupra unei metode de clacul, încă departe de a fi atins.

Mijloacele de garantare după Brexit a drepturilor cetăţenilor europeni în Regatul Unit rămân alt măr al discordiei. Londra şi Bruxellesul nu au reuşit să ajungă la un acord asupra rolului pe care-l va putea juca în acest sens Curtea de Justiţie a UE (CJUE).