Rămân convins (...) că, printr-o voinţă politică, progrese decisive ne sunt la îndemână în următoarele două luni”, a dat asigurări Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, după trei zile de negocieri cu britanicii cu privire la condiţiile divorţului dintre Londra şi UE.

Cea de a cincea rundă de negocieri nu a permis progrese semnificative, a recunoscut francezul.

”Săptămâna aceasta am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, dar cu toate acestea nu am făcut paşi mari înainte”, a constatat el.

Problema încheierii conturilor - adică plata de către regat a angajamentelor pe care şi le-a asumat în calitate de membru UE înaintea ieşirii, prevăzută la sfârşitul lui martie 2019 - s-a dovedit extrem de problematică.

Ne aflăm în această chestiune într-un impas care este extrem de îngrijorător”, atât ”pentru miile de purtători de proiecte” din Europa, cât şi ”pentru contribuabili”, a precizat Barnier.

În consecinţă, Michel Barnier a anunţat deja că nu va fi ”în măsură” să le recomande, săptămâna viitoare, liderilor celor 27 de state care rămân în Uniune să treacă la următoarea fază a negocierilor.

Această nouă fază - care vizează relaţiile viitoare între cele două părţi - este reclamată cu nerăbdare de către Regatul Unit.

David Davis îi îndeamnă pe liderii UE ”să facă un pas înainte”

De cealaltă parte, negociatorul şef britanic al Brexitului David Davis i-a îndemnat joi pe liderii Uniunii Europene ”să facă un pas înainte” şi să treagă la faza a doua a negocierilor, cu privire la viitorul relaţiilor între Regatul Unit şi UE, relatează The Associated Press.

Stabilirea condiţiilor divorţului ”este dependentă de discutarea relaţiei noastre viitoare”, a subliniat ministrul britanic însărcinat cu Brexitul.

Davis pledează la trecerea la faza a doua în pofida faptului că UE insistă asupra faptului că nu va trece la negocierea relaţiei comerciale şi altor probleme înainte de obţinerea unor progrese semnificative în trei dosare - drepturile cetăţenilor europeni şi britanici afectaţi de divorţ, problema Irlandei şi factura Brexitului.

Negociatorul şef al Uniunii, francezul Michel Barnier a anunţat joi că negocierile se află într-un ”impas îngrijorător” şi că nu le va recomanda Celor 27 să treacă la faza a doua.

Cu toate acestea, Davis a insistat că speră că ”statele membre vor vedea progresele pe care le-am făcut şi vor face un pas înainte”.