Premierul francez Edouard Philippe a propus ca, într-un interval de trei ani, companiile din Franța care nu plătesc salarii egale pentru aceeași muncă atât femeilor, cât și bărbaților, să fi amendate, scrie The Independent.

Astfel, potrivit propunerii, companiile cu mai mult de 50 de angajați vor fi obligate să instaleze un soft conectat la sistemele lor de salarizare, care va monitoriza diferențele nejustificate dintre salarii.

Philippe a spus că softul va fi instalat gradual, începând de anul viitor cu firmele cu peste 250, urmând ca, până în 2020, măsura să se aplice și celor care au între 50 și 249 de angajați.

Dacă softul va identifica diferențe salariale nejustificate și dacă acestea nu vor fi corectate în următorii trei ani, inspectorii de muncă vor putea sa aplice amenzi de până la 1% din totalul cheltuielilor cu salariile.

Softul nu va fi o baghetă magică, dar va scoate la iveală diferențele de plată dintre femei și bărbați”, a spus Philippe, la o adunare a angajaților și a sindicatelor.

În Franța, bărbații primesc, în medie, cu 15% mai mult decât femeile, chiar dacă legislația cere plata egală pentru muncă egală de mai bine de 45 de ani.

De altfel, în toate țările europene există diferențe semnificative între salariile bărbaților și cele ale femeilor. Potrivit datelor Eurostat, cele mai mari diferenţe au fost înregistrate în Estonia (25,3%), Cehia (21,8%), Germania (21,5%), Marea Britanie (21%) şi Austria (20,1%).

România se află în fruntea clasamentului cu cea mai mică diferența, de 5,2%, urmată de Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%) şi Polonia (7,2%), în timp ce media în UE, în 2016, era de 16%.

Discriminarea pe criterii de gen este ilegală în majoritatea țărilor dezvoltate, dar studiile arată că în multe dintre ele legislația nu se aplică. În toate țările din lume, femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații, potrivit unei cercetări realizate de World Economic Forum.

În acest context, Islanda a devenit prima țară din lume în care angajatorii sunt obligați prin lege să ofere salarii egale femeilor și bărbaților. Astfel, angajatorii trebuie să facă dovada faptului că plătesc femeile și bărbații în mod egal, pentru același job, pentru aceeași funcție.

Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie și se aplică tuturor firmelor care au cel puțin 25 de angajați full-time. Angajatorii care nu respectă legea vor fi amendați cu până la 500 de dolari pe zi.