Cresterea economica a Chinei va fi de 7,75% in acest an si in 2014, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, intr-o conferinta sustinuta la Beijing dupa evaluarea anuala a economiei chineze.

In luna aprilie, FMI anticipa ca economia Chinei avea sa creasca in acest an cu 8%, iar anul viitor cu 8,2%. Lipton a lansat un avertisment cu privire la riscurile legate de cresterea creditarii.

Premierul Li Keqiang, care a preluat functia in luna martie, pregateste masuri care vor deschide mai mult economia catre investitii private si va modifica sistemul de inregistrare a locuintelor, care in prezent impiedica urbanizarea.

"In timp ce China are inca mult spatiu de manevra si are capacitatea financiara sa mentina stabilitatea chiar si in cazul unor socuri adverse, marjele de siguranta se restrang si este nevoie de un impuls decisiv spre reforma, pentru a controla vulnerabilitatile si a aseza economia pe o directie de crestere mai sustenabila", a declarat Lipton la Beijing.

Totodata, oficialul FMI a afirmat ca politica monetara si politica fiscala a Chinei sunt "adecvate" si nu este recomandata restrangerea creditarii.

Lipton a adaugat ca yuanul este "moderat subevaluat", reiterand opinia inaintata si anul trecut de FMI. El a precizat ca, in timp, va fi nevoie de aprecierea monedei chineze.

De asemenea, FMI considera ca sunt necesare progrese in privinta reducerii controlului exercitat asupra dobanzilor si ratei de schimb valutar.

Anul trecut, China a contestat opinia FMI privind yuanul, apreciind ca moneda este "aproape de echilibru sau, cel mult, usor subevaluata". Yuanul a crescut in ultimul an cu 3,6% fata de dolar, la un curs de 6,12 yuani/dolar.