"Anunt acum ca tovarasul Xi Jinping este ales presedinte al Republicii Populare China", a declarat Liu Yunshan, un oficial de rang inalt din cadrul PCC ce prezida sedinta Adunarii Nationale Populare (ANP, Parlament), transmisa in direct al televiziune.

Xi Jinping, in varsta de 59 de ani, ii succeda lui Hu Jinato si va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a carui desemnare de catre ANP este prevazuta vineri. Li Keqiang il inlocuieste in functie pe Wen Jiabao.

Ales la conducerea PCC in cadrul Congresului al XVIII-lea, in noiembrie, calea lui Xi Jinping catre presedintia Republicii a fost deschisa in mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Obtinand sefia de statului, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel international. De asemenea, el detine de-acum toate fraiele puterii in China, pentru urmatorii zece ani.

Spre deosebire de predecesorul sau, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat presedintia puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populara pentru Eliberare (APL).

Prima vizita oficiala in strainatate a lui Xi Jinping in calitate de presedinte al Republicii este prevazuta, pana la sfarsitul lunii, la Moscova, urmata de un turneu in Africa.

Primul lider nascut dupa fondarea regimului de catre Mao Tse Tung, in 1949, el este fiul unui erou revolutionar, fiind cunoscut din acest motiv si ca unul dintre "printii rosii" ai nomenklaturii celei de a doua puteri mondiale.

Personalitatea sa se confunda cu o cariera a unui aparatcik ce a stiut sa urce cu abilitate si prudenta in ierarhia comunista.

"In istoria recenta nu exista o alta figura comparabila care sa cumuleze atat de multa putere" in atat de putin timp, a comentat Willy Lam, un expert in politica chineza la Universitatea Hong Kong.