Potrivit Institutului Naţional de Statistică (Insee) de la Paris, a doua economie a UE a înregistrat un declin de 5,3% în primele trei luni din acest an, faţă de o scădere de 5,8% anunţată de Insee în 30 aprilie, din cauza restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea pandemiei.

Cu toate acestea, Franţa se confruntă cu cel mai semnificativ recul trimestrial din 1968, când economia a fost puternic afectată de mişcările de protest şi de grevele generale.

După un declin de 0,1% în trimestrul patru din 2019, Franţa este, tehnic, în recesiune.

Deşi activitatea economică se reia gradual, Insee estimează că PIB-ul Franţei s-au putea contracta cu 20% în trimestrul doi din 2020, potrivit Agerpres.

Restricţiile au redus cheltuielile gospodăriilor, motorul tradiţional de creştere a economiei franceze. Conform datelor publicate vineri de Insee, cheltuielile de consum au înregistrat un declin record, de 20,2% în aprilie, după o scădere de 16,9% în martie.

Săptămâna aceasta, ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că măsurile adoptate de Guvernul de la Paris pentru a susţine economia afectată de criza provocată de pandemie au costat 450 de miliarde de euro, echivalentul a 20% din Produsul Intern Brut al Franţei, a declarat luni ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.

De la mijlocul lunii martie, Executivul a implementat un pachet de măsuri, inclusiv subvenţionarea schemelor de şomaj parţial, împrumuturi garantate de stat, amânări de taxe şi ajutoare pentru micile companii.